Mi lesz az Úttörő Áruházból?

Az év elején indult az egykori Úttörő Áruház felújítása, és legkésőbb december végén nyitják meg ott az új Aldi üzletet. A pesti belváros évek óta bezárt emblematikus épületét az V. kerületi önkormányzattól 300 millió forintért  – négyzetméterenként 215 ezer forintért – vásárolta meg egy magyar befektető csoport tavaly.

A felújítási idén nyáron kezdődött, amelynek eredményeként 600 négyzetméteres üzletet alakítanak ki, amelyhez  ugyanekkora pince tartozik. A homlokzatot az épületben lakókkal közösen hozzák rendbe – mondta Ferke Tamás, a befektető Emeletesház Kft. vezetője. Az áruházi épületre elővételi joggal rendelkezett a Fővárosi Önkormányzat is, de a közgyűlés szeptember végén úgy döntött, nem veszi meg a épületet.

A lepusztult Kossuth Lajos utcában levő épületegyüttes egy részében szálloda épült, a másik helyreállítása a szupermarkettel együtt most folyik, de a harmadik helyzete továbbra is rendezetlen. Az V. kerület  felújítási programjában hosszú ideje szerepelt az egykor trendinek számító főutca megújítása, de ennek egyelőre nincs semmi jele: a néhány magánerőből rekonstruált üzlet mellett többnyire üres, lepusztult boltok árválkodnak.

A boltnyitástól a környékbeli kereskedők forgalmuk növekdését és az utca megújítását várják. A Belváros polgármesteri hivatalának sajtóosztálya részletes információt ígért a Kossuth Lajos utca felújításának terveiről, menetéről, de egyelőre azt tudta meg a napi.hu, hogy az egykori „főutca” a fővároshoz, s nem a kerülethez tartozik.