A Tungsram feltámadt, majd megtorpant. Mi lesz veled magyar innováció?

Az Egyesült Villanyossági Rt.-t 1896-ban alapították meg, majd a vállalat 1901-ben költözött a Váci úti telephelyére. Szén- és wolframszálas izzók készítése mellett telefon- és távírókészülékeket, vasúti biztosítóberendezéseket, kisteljesítményű dinamókat és egyéb elektromos alkatrészeket gyártottak. A Tungsram nevet 1912-től alkalmazták, mint márkanevet.

Az 1920-as évek végén egy tűzvészben a gyár jelentős része leégett, de szerencsére az üzemek újjáépítése 1930-31-re már be is fejeződött. 1962-65 között pedig a Váci út-Pintér József utca sarkán felépült a vállalat 11 szintes irodaháza is. A gyár 1984-től vette fel a Tungsram Rt. nevet.

Majd jött a rendszerváltás, amely sajnos nem sok sikert hozott a nemzetközi hírű magyar márkáknak, hiszen a globális cégek csupán piacot vettek minimális kivételtől eltekintve. A Tungsramnál 1989-ben a General Electric (GE) megszerezte a többségi tulajdonjogot, a vállalat pedig szép lassan a múlt részévé vált. A történet érdekessége, hogy a GE éppen a Váci úton a Váci Greens irodaparkban alakított ki új hazai központját.

Három éve elindultak az innováció útján

Azonban nem ért véget a történet, hiszen 2018-ban a 123 éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni. A GE regionális fényforrás-, valamint globális autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, a Jörg Bauer, a GE korábbi felső vezetője irányította Tunsgram-csoport vásárolta meg. A Tungsram a világ 22 országában rendelkezett akkor kereskedelmi képviselettel, vagyis egy olyan magyar központú multinacionális vállalatról beszélhetünk, amely a magyar gazdaság zászlóshajó-projektje lehetett volna.

A vállalatnak öt városban működnek gyárai, így Budapest mellett Nagykanizsán, Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen és Kisvárdán. A korábbi dicső múltból még megmaradt a hírnév, összesen száz országban vannak jelen, nem véletlenül többek között Észak-Afrikában és a Közel-Keleten továbbra is erős márkaként tekintenek a Tungsramra, sőt, a menedzsment megcélozta az USA piacát is.

A Tungsram már akkor érzékelte, hogy a hagyományos megoldásoknak leáldozott, ezért fokozatosan akart teret nyerni a modern technológiák világában. Létre is hozta a Tungsram Edge portfóliót, amely az innovatív okostermékekre és -szolgáltatásokra specializálódott.

Az új stratégiának megfelelően például még 2019-ben a Tungsram Csoport leányvállalata lett az ArchiFM, miután a vállalat többségi részesedést szerzett a szoftverfejlesztő cégben, az új nevet pedig Tungsram Innovative Solutions lett. A szoftver az összes, nagy létesítményportfólió menedzseléséhez elengedhetetlen funkciót tartalmazza, ráadásul számos hasznos, igényhez szabható tippet és modult is magában rejt.

Pandémia, háború és energiaárak

Így jutottunk el mostanáig, amikor a pandémia felgyorsította a folyamatokat, és a Tungsram kénytelen leépíteni az üzemeit. Ennek során megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig.

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, és a jövőben a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, illetve a kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba kínált korszerű LED-megoldásokra. A menedzsment bízik abban, hogy a drasztikus átalakítással megőrizhetik a versenyképességüket a világpiacon.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe. Azonban a koronavírus világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak.

A céget olyan fázisban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe. A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.

Fotó: Getty Images – illusztráció