Milyen gyárak épülnek most Magyarországon? TOP 10-es lista

1. ZF Hungária Kft. – 31 milliárd forint (autóipar)

A ZF Hungária Kft. új, 31 milliárd forintos beruházása eredményeképpen a cég egri gyárának tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővül, a beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre. A ZF a világ egyik legnagyobb elsőkörös beszállítója, amely világszerte 140 ezer embernek ad munkát, és 13 ezer embert alkalmaz a kutatás-fejlesztés területén. Az új projekt révén teljesen új csúcstechnológiát hoz a ZF Magyarországra. Ez kedvező lesz a beszállító kis- és közepes cégeknek is, ennek a technológiának most 2 százalékos a magyarországi beszállítói hányada, de a ZF Hungária ezt az arányt rövid időn belül 15 százalékra akarja növelni.

2. Visonta – 28 milliárd forint (élelmiszeripar)

Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban, a Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban. Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár.    

3. InterTanker Holding – 21 milliárd forint (járműipar)

A debreceni repülőtéri ipari parkban két autóbuszgyári beruházás indult el: a magyar ITK Holding és a Daimlerhez tartozó EvoBus – együttműködése eredményeként Debrecen felkerül a világ járműgyártásának térképére.  A már megkezdett 20 millió eurós beruházással oktatási-fejlesztési központot és gyártóüzemet építenek a Határ úti ipari parkban, ahol az év végétől évi kétszáz busz készül. Az 50 millió eurós beruházással a repülőtéri, déli ipari övezetben felépülő nagyobb gyárukban pedig 2018 második felétől további 700-800 autóbuszt gyártanak évente a holding és az EvoBus együttműködésében.

4. Alföldi Tej – 12 milliárd forint (élelmiszeripar)

Mintegy 12 milliárd forintos beruházással új feldolgozóüzemet fejleszt az Alföldi Tej Kft. Debrecenben, a beruházás nyomán 181 új munkahely jön létre. A fejlesztéssel várhatóan 10 milliárd forinttal nő a vállalat értékesítési árbevétele, amely most több mint 40 milliárd forintot tesz ki. A termékek 30 százalékát főleg keletre, Kínába értékesítik. Az Alföldi Tej csoport 320 millió liter tejet vásárol fel évente, ezzel a legnagyobb felvásárló. A debreceni beruházással kiváló anyagból magas hozzáadott értékű termékeket szeretnének előállítani, a legmodernebb technológia beépítésével évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna porított terméket gyártanak. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen nagyságrendű beruházás a tejiparban.

5. Dunaföldvár – 11 milliárd forint (papíripar)

A higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. 11 milliárd forintból épít zöldmezős beruházással papírgyártó üzemet Dunaföldváron. A cég 23 ezer négyzetméteres üzeme jövő februárra készül el, ahol száz főt fognak foglalkoztatni. Az üzemben a környezetvédelem és az energiahatékonyság szempontjából a legmodernebb, osztrák technológiával dolgoznak majd. A cég papírgyártása ezzel százezer tonnára nő, az eddig teljes egészében importból származó alapanyag felét innen biztosítják majd, foglalkoztatottaik száma meghaladja majd az ötszázat.

6. Thyssenkrupp – 11 milliárd forint (autóipar)

Mintegy 35 millió eurós beruházással Debrecenben épít új gyárat a német Thyssenkrupp Springs & Stabilizers, 250 új munkahelyet létrehozva. A csoport Magyarországon több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat, az autóipar mellett a lifttechnikában és a Ferroglobusszal együtt az acélkereskedelemben van jelen. A cég a kormányművek számára egy szoftverfejlesztési központot is üzemeltet Budapesten 1999 óta több mint 500 fejlesztőmérnökkel, ahol az önvezető autókkal is foglalkoznak. A Thyssenkrupp Debrecenben a legmodernebb alkatrészeket, rugókat és stabilizátorokat fogja gyártani, amelyeket a legnagyobb autómárkák használnak. 2018-ban kezdik meg a sorozatgyártást.

7. Ghraoui Chocolate – 7,6 milliárd forint (élelmiszeripar)

A világ egyik leghíresebb csokoládé-vállalata, a Ghraoui Chocolate Hatvanban 540 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást valósít meg. (Még december vége felé jelentették be a fejlesztést.) A cég, amely a világ egyik legrangosabb, prémium-csokoládékat előállító vállalkozása, 7,6 milliárd forintos beruházással egy 12 ezer négyzetméteres üzemet hoz létre. A tervek szerint 2017 novemberében az új gyár már elkezd termelni, a Hatvanban gyártott csokoládék 95 százalékát exportálják. A csokoládégyártó vállalatot 1805-ben alapították szíriai családi vállalkozásként, a cég neve azóta is patinásan cseng az arab világban, de mára már a világ 5-6 legjelentősebb csokoládéipari cégei között tartják számon, megrendelői a világ legdrágább, prémium szállodái, illetve az „ötcsillagos légitársaságok”.

8. Gyermelyi – 7,1 milliárd forint (élelmiszeripar)

A Gyermelyi Zrt. új tésztagyárat épít 7,1 milliárd forintból, így a vállalat évente 70 ezer tonna tésztát állíthat elő, vagyis megduplázhatja kapacitását. Az új tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes magyarországi tésztafogyasztás méretét és egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár jön létre 2018 elejére. A meglévő gyár mellé épülő új üzem egy 11 600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül. A tésztagyári fejlesztésen túl 2017-ben befejeződik egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás is, egy új takarmánygyár kezdi meg működését.

9. ElringKlinger – 6,5 milliárd forint (autóipar)

Mintegy 21 millió eurós (6,5 milliárd forint) beruházással épít új gyárat Kecskeméten a német ElringKlinger, több év alatt 700 új munkahelyet létrehozva. Az új üzemben gépjárművek alkatrészeihez hővédőpajzsokat gyártanak majd, műanyagbefecskendező gépekkel. A sorozatgyártás 2017 végére elindul a nagy mértékben automatizált, 10 ezer négyzetméteres termelőüzemben. A helyszín különösen fontos a nemzetközi gépjárműipar számára, Kecskemétet egyebek mellett a jó infrastruktúra, nemzetközi vasúthálózat közelsége, a kiváló oktatási színvonal miatt választották.

10. Segura – 5,3 milliárd forint (autóipar)

Mintegy 5,3 milliárd forintból (17 millió euró) bővíti szolnoki gyárát az F. Segura Hungária Kft. A beruházással 100 új munkahely jön létre, a gyár területe a bővítéssel 2,5 szeresére, 25 ezer négyzetméterre nő. A Segura számos autómárka – például az Audi, a Mercedes, a BMW, a Porsche – számára gyárt motorhoz és autókarosszéria-elemekhez tartozó fém alkatrészeket, első külföldi termelőüzemét Szolnokon hozta létre. A gyár alapkövét tíz évvel ezelőtt tették le Szolnokon, az újabb fejlesztéssel a csoport összes magyarországi befektetése eléri a 65 millió eurót. A gyártóterületet a fejlesztéssel 13 ezer négyzetméterrel növelik majd, új sajtológépet állítanak üzembe és új lézerhegesztő technológiát vezetnek be.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.