Óbudán új városközpont épül a pláza helyett

A napi.hu idézi az európai kiskereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó angol nyelvű Across Magazin cikkét arról, hogy a német ECE bár 2013-ban már megkapta a plázastop alóli felmentést, azóta azonban az engedély lejárt, és meglepetésükre az új szakhatóság nem adta ki ismét az engedélyt.

A helyszín Óbudán található roszdaövezetben, a Dunához közel, az egykori Budapesti Harisnyagyár területén a Szentendrei út-Bogdáni út által határolt ipari területen. Itt épült volna meg az ECE új bevásárlóközpontja, amely több plázával rendelkezik vidéken, illetve az Árkád is a tulajdonában van. Az utóbbi években a legnagyobb fejlesztésük az Árkád2 megépítése volt, és már régóta tervezték az óbudai plázát, azonban óvatos fejlesztési politikájuk eredményeként végül nem épülhet új bevásárlóközpont a III. kerületben.

A vállalat módosított a terveken, és most egy új városnegyedet építenek majd irodákkal, hotellel, éttermekkel és üzletekkel. A magazinnak nyilatkozott Christoph Augustin, az ECE Hungary igazgatója: „egyrészt nagyon sajnáljuk a döntést, mert már sok pozitív visszajelzést kaptunk a bérlői piacról. Ma a kiskereskedelem progresszíven fejlődik Magyarországon – csaknem hét százalékkal nőtt az első háromnegyed évben. Ugyanakkor nagy lehetőséget látunk abban, hogy beillesszük az eddigi tervek részeit az új koncepcióba.”

Jelenleg Magyarországon csak az 55 ezer m2-es Etele Plaza épül a Futureal-csoport beruházásában, amely lassan el is készül. Az új kiskereskedelmi-szórakoztató központ fontos eleme lesz az új Dél-Buda Városközpont projektnek. Emellett több budapesti bevásárlóközpont átalakul, megújul. Így a Campona bővül és élményközponttá formálódik, de az Allee és a WestEnd is tervez jelentős változtatásokat.

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) 2019. szeptemberi ülésén a szakértők megfogalmazták, hogy bár a korábbi túlzott plázafejlesztések miatt indokolt volt a plázastop bevezetése, azonban ma már jelentős változások és fellendülés jellemzi a retail szektort, ezért érdemes volna újraszabályozni a rendszert, többek között a bürokratikus jellegét csökkenteni, és megerősíteni a szakmai kontrolt.

Objektív kritériumok szükségesek az elbírálásnál, ugyanis a fejlesztők bizonytalanságban vannak: hiába vásárolnak méregdrága telket egy frekventált helyszínen, már ha éppen van még a piacon, hiszen egy lepattant raktárat mégsem vehetnek a határban, ha később nem biztos, hogy megszerzik az engedélyt. Ráadásul a bevásárlóközpont-fejlesztés nagyon összetett folyamat, patikamérlegen kell egyensúlyozni, hogy később a működés meghozza a tulajdonos hasznát, hiszen itt a bérlői mix kialakítását és egyéb szolgálatások tervezését komplex és hosszú távú megközelítésben kell menedzselni, miközben komoly nemzetközi kiskereskedelmi láncokkal kell tárgyalni, illetve az új, szinte kötelező élményelemek is jelentős kiadást jelentenek.

Az ECE egyébként még 2018-ban jelentette be, hogy az építkezés várhatóan 2019-ben indul, a plázában mintegy 170 üzlet kap majd helyet. Az ingatlanegyüttes különleges homlokzattal, tetőkerttel, kétszintes éttermekkel valódi élményközpontként fog üzemelni, amely a legújabb kiskereskedelmi trendeket hozza el Budapestre. A projektet sokáig Aquincum Központ néven emlegették.