Ők az ingatlanszektor szürke eminenciásai, akik reflektorfénybe kerültek

A LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) május 8-án csatlakozott a nemzetközi WORLD FM Világnap megünnepléséhez. Ennek apropóján bemutatták a Benchmarking V. Évkönyvét, amely a magyar facility menedzsment iparág egyik legfontosabb terméke és eredményeinek szakmai tárháza. Az elmúlt tíz évben a létesítménygazdálkodás az ingatlanpiac stratégiai szereplőjévé nőtte ki magát, vagyis megkerülhetetlen az FM-szakemberek tevékenysége az ágazatban.

Még 2009-ben, 15 évvel ezelőtt tartották meg az első FM ünnepet a GLOBAL FM kezdeményezésében. Azóta a létesítménygazdálkodás egyre fontosabb szerepet tölt be az ingatlanpiacon, a gazdasági válságok, az energiakrízisek, a folyamatosan változó igények és a technológia elképesztő fejlődése előtérbe helyezte az FM szakembereit, akik kvázi „szürke eminenciásként” kulcsszerepbe kerültek.

A GLOBAL FM egy brüsszeli központú nemzetközi nonprofit szövetség, amely a létesítménygazdálkodás fejlesztésére, reputációjának folyamatos javítására, társadalmi elismertségének fokozására és a szakemberek közötti együttműködések támogatására jött létre. Tagjai a 100 országban mintegy 23 ezer tagot tömörítő IFMA mellett az angol Institute of Workplace and Facilities Management (IWFM), a dél-afrikai, közel-keleti, szaúdi, török, egyiptomi, ausztrál, új -zélandi, brazil és katalán FM Szövetségek.

A magyar ernyőszervezet, a LEO 10 éves megalakulása óta minden évben FM image kampányt szervez, hogy népszerűsítse a facility management szakembereit, akik a háttérben, láthatatlanul teszik a dolgukat. A létesítménygazdálkodási iparág kezében ugyanis hatalmas erő és lehetőség van az épített környezet megóvása, a benne dolgozók egészségének és produktivitásának támogatása, illetve a működési struktúrák optimalizálása révén, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a bolygónk megóvásához.

A szövetséget még 2013-ban alapította meg az FM-szektor néhány meghatározó szereplője azzal a céllal, hogy segítsék a szektor egységes kommunikációját, valamint szakmai sztenderdeket és átláthatóságot teremtsenek a létesítménygazdálkodási piacon, ezzel magasabb szintre emeljék a teljes iparág működését. A kezdetben 11 vállalatból álló szervezet tagsága 10 év alatt megötszöröződött, és ma már az ágazat közvetve 50 ezer alkalmazottját tömöríti, akik országszerte összesen több millió m2 alapterületű, több ezer létesítmény üzemeltetését látják el.

A COVID is igazolta, hogy mekkora szerep hárul a létesítménygazdálkodókra, akik miközben értéket teremtenek az ingatlanokban, folyamatosan képzik magukat és munkatársaikat, hogy lépést tartsanak a technológiákkal, illetve állandóságot, tudatosságot és mérhetőséget hozzanak az épületüzemeltetési megoldásokba. A járvány paradox módon meghozta a szakma általános elismertségét, majd a háború kirobbanása, a beruházások visszaszorulása, a gazdaság stagnálása és az energiaválság stratégiai pozícióba helyezte az FM-szektort.