Ők nyertek a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton

A FIABCI Hungary idén huszonötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek keretében a magyar és a nemzetközi szakmai zsűri 11 kategóriában díjazta a magyar ingatlanfejlesztések legjobbjait, amelyek 2024-ben a nemzetközi döntőn Szingapúrban is képviseltethetik magukat.

A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésére 2023. november 22-én ünnepélyes keretek között került sor a Néprajzi Múzeumban. A jubileumi díjátadón részt vett a FIABCI világelnöke (2023-2024.), Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI Európai Regionális Bizottságának elnöke, Felice Tufano, valamint a FIABCI meghívott európai elnökei.

A jubileumi díjátadó alkalmat teremtett a pályázat 25 éves történelmének áttekintésére, és az elmúlt 25 év sikereinek ismertetésére – a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat eddigi legsikeresebb magyar résztvevőinek a bemutatására. Majd ezt követte az eredményhirdetés és a XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyerteseinek bemutatása és a díjak átadása.

I. díjat nyert a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda a Magyar Állami Operaház korszerűsítéséért. II. díjat kapott a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel a Déli Klotild Palota átalakításáért. Míg a III. díjat a MOL Campus Kft., a Finta és Társai Építész Stúdió, a Market Építő Zrt. a CÉH Zrt. és a ÓBUDA Group kapta a MOL Campusért. További helyezettekről a Fiabci honlapján olvashatunk.

A jubileumi díjátadót szakmai eseménysorozat is kísérte, november 21-én a Néprajzi Múzeumban rendezték meg a FIABCI európai elnökeinek ülését, amely szakmai kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a FIABCI elnökeinek, valamint a magyar és a külföldi ingatlan szakma képviselőinek a részvételével. A kerekasztal-beszélgetésen a magyar fejlesztők bemutatták a magyarországi ingatlanfejlesztés legújabb eredményeit, az új trendeket, valamint az ingatlanfejlesztés és a városfejlesztés sikeres összehangolásának eredményeit. A díjátadó napján a külföldi résztvevők buszos túrán ismerkedtek meg néhány kiemelkedő ingatlanfejlesztéssel, a Metrodom Panorámával a Duna Terasszal és a MOL Campusszal.

Matild Palace

Lánszki Regő MRICS, Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész így fogalmazott: „az idei pályamunkák jól illeszkednek abba a sikertörténetbe, ami az elmúlt 25 évet jellemezte. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország, a magyar pályázók milyen kiemelkedően jól szerepelnek a FIABCI által 1992-ben alapított World Prix d’Excellence versenyen, amit Magyarországon csak ingatlanfejlesztési Oscar-díjnak szokás nevezni. Végig tekintve a 2023-as pályamunkákon meggyőződhettünk arról, hogy a magyar ingatlanipar erős, élő és eleven szektor, ezt tükrözi a rekordszámú pályázó és a pályázatok minősége egyaránt„.

Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanszövetség 2023-2024. évi elnöke hozzátette:” a pályázat jól mutatja, hogy a magyar fejlesztők milyen ügyesen ötvözik a régies és a kortárs elemeket. A történelmi építményeknek a jövő szem előtt tartásával történő új életre keltése jó példa a hagyomány és az innováció ötvözésére, amely az elmúlt években átalakította Magyarország képét. Izgatottan várom, hogy kiderüljön, mely projektek jutnak el a Szingapúrban megrendezésre kerülő 2024. évi World Prix d’Excellence díjátadóra, és remélem, hogy ott a magyar eredményeket is megtapsolhatjuk.”

Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozat és a Bíráló Bizottság elnöke is a nemzetközi sikereket emelte ki: „a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázat nyertesei az első siker után rendszeresen eredményesen vettek részt a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton és eddig összesen 33 első és 44 második díjat nyertek, ezzel Európában a legtöbb, a világon harmadik legtöbb díjat kapták a 36 sikeres ország közül.”

MOL Campus

Az idei jubileumi pályázaton rekord számú, 50 fejlesztés indult. A benevezett projektek nagy száma lehetővé tette, hogy 9 funkcionális, valamint az Örökségvédelem és Környezettudatos Építés minőségi kategóriában is díjazhatták a kategória legjobbját, mert volt három, vagy annál több induló ezekben a kategóriákban. Az előző időszakban azok a fejlesztések, amelyek nem tartoztak valamelyik kategóriába, hátrányos helyzetben voltak. Ezt a problémát az utóbbi időben úgy oldották meg, hogy ezek közül is díjazták a legjobbat.

A benevezett művek magas színvonala bizonyítja, hogy a magyarországi fejlesztők igényes munkát végeznek. A szoros versenyben a díjazottak mögött végző létesítmények is rendkívül jó minőséget képviselnek. Alkotóik nagyszerű épületeket hoztak létre és hozzájárultak településük megújulásához. A pályaművek között – a magán beruházások mellett – megtalálhatók a kiemelt állami beruházások és a helyi önkormányzatok által kezdeményezett fejlesztések is.

Fotók: Fiabci Hungary 2023. Borítkép: Magyar Állami Operaház