Októberben csaknem 2 százalékkal nőtt a befektetési alapok vagyona

Kereskedelmi 2021-11-16

Októberben 1,8 százalékkal, 135 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7666 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A befektetési alapoknál az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 107 milliárd forint volt. Tőkekiáramlás csak a származtatott alapokból történt; a kötvény és a vegyes alapoknál pedig jelentős volt a tőkebeáramlás. A vegyes alapoknál 36 milliárdnyi tőkebeáramlás volt októberben, amely a legmagasabb érték a kategóriák között, ahogy az az elmúlt hónapokban is volt. A hozamokkal együtt  a kategória vagyona 3,1 százalékkal nőtt a hónap során. A vagyon nagysága már csak 25 milliárd forintnyira van az 1700 milliárdtól (1675 milliárd forint) és csak 19 milliárdnyira a legnagyobb kategóriától.

A pénzpiaci alapokba 300 millió forintnyi pénz érkezett. A hozamok ezúttal nem tudták támogatni az emelkedést, de így is összességében 0,7 százalékkal, 35 milliárd forintra nőtt a vagyon. A kötvényalapoknál ezúttal is tőkebeáramlást mértek, 29 milliárd forintot, ez a legmagasabb az idén. A vagyon így 1530 milliárd forint lett. Leginkább a rövid futamidejű kötvényalapok húzták a kategóriát, ahol önmagában 26 milliárdos beáramlást regisztráltak.

A részvényalapoknál is tőkebeáramlás volt az elmúlt hónapban, ennek nagysága 12 milliárd forint. A növekedést az árfolyammozgások is segítették. Mindennek eredőjeként a részvényalapok vagyona 5,4 százalékkal lett több, közel 843 milliárd forint. Nem meglepő a tőzsdeindexeket nézve, hogy itt az eddigi legnagyobb növekedés: 38,9 százalék az év eleje óta.

Az ingatlanalapok esetében a hónap során 0,8 milliárdnyi tőke áramlott be. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,5 százalékkal lett több, 1694 milliárd forint. A hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő Bamosznak 25 tagja 11 ezermilliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 7600 milliárd forintot befektetési alapokban.

Fotó: Getty Images 

Partnereink