Óvatos optimizmus jellemzi az FM-szektort

Kereskedelmi 2021-05-04

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) hangulatindexe a második negyedévben 50,83 pontot ért el, vagyis óvatos optimizmus jellemzi az FM-szektort.

Az LVHI érték (Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index) 2021 második negyedévében (50,83 pont) enyhe növekedést vetít előre, amely a korlátozások fokozatos megszűntetése miatt emelkedő szolgáltatási igénnyel magyarázható. Bár a COVID 19-fertőzött munkatársak számának növekedése megnehezíti a folyamatos szolgáltatás biztosítását, mindez nem mutatkozik meg a bevételek alakulásában.

A felpörgött oltakozás a remények szerint jelentősen csökkenteni tudja a betegek számát, amely a gazdaság újranyitásával párosul. Mindez új megrendeléseket, a bezárt, vagy csökkentett szolgáltatási színvonalon működtetett épületek újranyitását eredményezi, amely jótékonyan hathat az FM szektor gazdasági adataira.

A pandémiás helyzettel kapcsolatosan a jelenlegi korlátozások nem okoznak jelentős változást a cégek életében, de kérdés, hogy az oltások számának emelkedésével párhuzamosan mekkora intenzitással térhetünk vissza a „normális élethez”.

A második negyedéves adatokat természetesen az FM piacra jellemző szezonalitás is mozgatja: az elinduló opcionális megrendelések minden évben megemelik a negyedéves pénzügyi mutatókat. A válaszadók az árbevétel (50,85 pont) enyhe növekedésével párhuzamosan az EBITDA (51,00 pont) erősödésével számolnak. Ez a növekedési kilátás a Létszám (50,38 pont) adatok pozitív változásában is megjelenik, emellett a kinnlévőség állomány (50,46) minimális csökkenésével számolnak a válaszadók.

Fotó: Getty Images

Partnereink