Öveket becsatolni! Rázós negyedév elé néznek a hazai ingatlanüzemeltetők

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közzétette 2023 első, negyedéves Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexét (LVHI), amelyben a tagszervezetek piaci várakozásait és tapasztalatait összegezték. Összességében enyhe visszaesést prognosztizálnak a vállalatvezetők, akik szerint izgalmas év lesz az idei, ahol kiemelt szerep jut az első hónapok ártárgyalásainak, vagyis milyen mértékben sikerül a megnövekedett költségek áthárítása.

2023 első negyedéves LVHI értéke (49,01) enyhe visszaesést vetít előre, amely magyarázható a facility menedzsment-piacra (FM) jellemző szezonalitással, hiszen az év utolsó negyedévéhez képest a következő év első három hónapja mindig gyengébb. Emellett a gazdasági előrejelzések, a jelentős inflációs hatások, a különböző válsághelyzetek is negatívan befolyásolják a piacot.

A részletes véleményeket elemezve azt láthatjuk, hogy meglehetősen nagy a szórás a piaci szereplők várakozásait tekintve. Az immár tíz éve rendszeresen megjelenő összegzésben még sohasem tapasztalhattunk ekkora eltéréseket a válaszadók jövőképét tekintve. Van, aki azzal számol, hogy elveszíti a bevételének akár a felét is. Más szereplő pedig a 20% körüli árnövekedés hatására jelentős bevételnövekedéssel számol. Ugyanakkor a szélső értékek ellenére a többség stabil üzletmenetet vár az idei évtől.

Ezek a tényezők lesznek a kulcsfontosságúak

A létesítménygazdálkodási vállalatok vezetői számos folyamatot és jelenséget azonosítottak, amelyek az FM-piacot alapvetően befolyásolják. Az orosz-ukrán konfliktus energiapiacra gyakorolt hatása nemcsak a drasztikus áremelkedésben nyilvánul meg, hanem komoly ellátási zavarok is jelentkezhetnek, kiemelten a gázellátás terén. A háború emellett nemcsak jelentősen emeli az építőanyag- és alkatrészárakat, hanem komoly ellátási kockázatot is hordoz magában.

Az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is radikálisan megemeli. De ezzel még nem érnek véget a megpróbáltatások, hiszen az üzemanyagárak emelkedése a magas üzemanyagigényű szolgáltatások árát növeli jelentős mértékben. Emellett egyes szereplők szerint várhatóan növekedni fog a kintlévőség állomány, vagyis hosszabb fizetési hajlandóságra lehet számítani.

További probléma, hogy a munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM-iparágat, ráadásul friss, képzett munkaerő nem várható, hogy megjelenik a szektorban. Bár az építőiparban némi leépítés lehetséges, ahol egyes dolgozók akár a létesítménygazdálkodási piacon is elérhetővé válhatnak.

Az energiaválsággal is összefüggésben felgyorsultak a környezettudatos beruházások, hiszen az ingatlanbefektetői piacon is az ESG-kritériumok egyre fontosabbá válnak. Utóbbiak és más tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet az FM-szereplők számára is. Ugyanakkor öröm az ürömben, hogy az ESG kapcsán a környezetvédelmi elvárások teljesítése pluszt megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Fotó: Getty Images – illusztráció