Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek – közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat.

Az új robot UV-C sugárzója mozgatásával több pontról be tudja sugározni a megtisztításra váró felületet, amelyet a helyiség előzetesen felvett térképén meghatározott útvonal alapján jár be. A térben lévő akadályokat mesterséges intelligencia alapú algoritmussal kerüli ki, majd  háromdimenziós modellen számolja ki a fertőtlenítő dózisát, a sugárzás mértékét, amiről vizuális visszajelzést ad a kezelőnek, illetve a szakembereknek.

A projekt tervezése 2019 nyarán kezdődött, a tényleges munka 2020-ban indult és idén májusban fejeződött be; 16 tagú mérnökcsapat dolgozott rajta. A fejlesztés megvalósításához a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott pályázatával több mint 216 millió forint támogatást nyert el, ehhez a B+N Referencia Zrt. szintén jelentős forrást tett hozzá – ismertették.

A további robotok gyártását 2023 negyedik negyedévében tervezik, amelyek a cég saját higiéniai szolgáltatásiban játszanak majd szerepet, ahol a takarítási szolgáltatások hatékonyságának további növelése a cél. Hozzátették: első körben a robotoknak például kórházakban lehet majd fontos szerepük, ahol használatuk jelentősen csökkentheti a fertőzések kockázatát.

A magyar tulajdonú B+N Referencia Zrt. 2011-ben alakul, ügyfelei részére teljes körű létesítményüzemeltetési szolgáltatásokat nyújt a takarítás és higiénia területétől a műszaki karbantartáson át, a belsőépítészetig. A magyarországi facility management (cégüzemeltető) vállalatok közül Magyarországon egyedül a B+N Referencia Zrt. rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, amely a létesítményüzemeltetéshez kapcsolódó automatizációval és robotikával foglalkozik – közölték.

Fotó: labdainnovations.com