Szerkezetkész a HomeWork, a Margit körút legmodernebb fejlesztése

A Margit körúti műemlék iskolaépület építészeti értékeit megőrző HomeWork projekt február végén érte el a szerkezetkész állapotot, és a lakások több mint 50 százaléka már eladásra került. Az irodabérbeadás nagy erőkkel zajlik, több bérlővel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a Codic. A II. kerület frekventált helyén, a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán álló, 140 éves klasszikus iskolaépület rehabilitációját 2020 májusában kezdte meg a Codic Hungary. A vegyes funkciójú fejlesztést az épület teljes homlokzati rekonstrukciójával, tereinek részleges átalakításával és bővítésével, valamint jelentős, 1300 négyzetméternyi zöldfelület kialakításával biztosítja a nemzetközi fejlesztő.

A kihasználatlan épület – az építészeti és műemléki értékek megőrzésével – a mai igényeket kielégítő terekkel kombinálva kap a jelentőségének megfelelő új, komplex funkciót. A HomeWork projektben – amelynek szerkezetépítési és generálkivitelezői feladatait a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi – a két felső emeleten 15 prémium kategóriás lakást alakítanak ki, az alsóbb szinteken pedig tágas, flexibilis irodatereket hoznak létre. Az irodaterek közel 4 méteres belmagassága, az iskolaépület felújított, különleges belsőépítészeti megjelenést adó terei és az új épületrész teljes magasságú üveghomlokzata egyedi irodatereket kínál a bérlőknek.

„Rugalmasan vettük az elmúlt két évben felmerült akadályokat, és sikerült tartanunk az építkezés ütemét, a közelmúltban megkezdhettük a homlokzatszerelési munkálatokat – mondta el Kalapács Kornél, a Codic Hungary ügyvezetője. Ha arra volt szükség, módosítottuk a kiviteli terveket, hogy megóvjuk a telken álló fát, biztosítottuk a régészeti feltárást, komplex fejlesztési projektünk ütemezését nem hátráltatta sem a Covid–19-járvány, sem az építési költségek szédületes növekedése.”

A felújított és kibővített épület legfelső két szintjén elhelyezkedő 40-90 négyzetméter közötti prémium kategóriás, teraszos lakások a Rózsadombra, illetve a dunai oldalra néznek. Az alsóbb szinteken 3600 négyzetméternyi irodaterület, valamint fedett teraszú étterem, kávézó is várja majd az itt dolgozókat, a lakókat és a vendégeket.

„A teljesen felújított és kibővített 500 négyzetméteres park, a nyugodt belső kert és a teljes zárófödémen kialakításra kerülő extenzív zöldtető kombinációjával összesen 1300 négyzetméter zöld környezetet teremtünk. A régi épület díszlépcsőházát és homlokzatát megőrizzük, az eredeti állapothoz hűen újítjuk fel, a kialakításra kerülő tágas irodaterekkel pedig barátságos, egyedi belső teret biztosítunk majd az itt dolgozók számára” – fogalmazott László Gergely, a Codic Hungary projektmenedzsere.

A garázsból külön lépcsőházon és lifteken keresztül érhetők el az irodák és a lakások, valamint a földszinten is külön bejáratot biztosítanak a dolgozóknak és a lakóknak. Az egykori iskola monumentális lépcsőjét az iroda dolgozói használják majd a földszint és a második emelet között, onnan új lépcsőkarokon lesz elérhető a harmadik emeleti irodai szint. A meglévő homlokzat magas ablakait az új homlokzat nagy üvegfelületeivel kombinálják, ennek köszönhetően bőséges természetes fényt kapnak a belső terek. A park és a közösségi tér pedig új referenciapontként működhet majd a kerületben, hiszen nem csupán az itt lakók és dolgozók, de minden kikapcsolódni vágyó számára nyitva állnak majd.

Fotó: Láng Nándor