Szoftveres megoldás segít az épületek energiahatékonyságának javításában

Az épületek jelentős része energiapazarlónak tekinthető, ez pedig nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági problémát is jelent a lakosok számára. A korszerűtlenül működő épületek sokkal több elektromos energiát és fűtőanyagot igényelnek, ami növeli a fosszilis tüzelőanyagok használatát, a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét és a lakók energia felhasználását. Az energia hatékony felhasználásában nyújthat segítséget egy hazai szoftverfejlesztő cég megoldása.

Az épületek nagy része nem felel meg a hazai és uniós energiahatékonysági előírásoknak, ugyanakkor az elmúlt években megnövekedett felújítások és korszerűsítések száma azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak az energiapazarlás csökkentésére, ezt pedig megtehetik fenntartható építészeti megoldásokkal, az energiafüggőséget csökkentő zöld energia telepítésével, vagy szoftveresen is, ahol adatelemzés által csökkenthetjük az épületek fenntartási költségeit.

Az épületek (irodaházak, közintézmények, bevásárló-, logisztikai központok) energiahatékonyságát növelő beruházások során gyakran olyan gyakorlatokat alkalmazunk, mint a fenntartható anyagokból készült szigetelés, a korszerű hűtési és fűtési berendezések telepítése, vagy hosszú élettartamú LED világítás, pedig az energiapazarlás megszüntetése a digitális forradalom révén már szoftveres megoldásokkal is elérhető. Ezek a rendszerek nem csak az újonnan épült ingatlanok, hanem a 2000-es évek előtt átadott épületek energiahatékonyságát is növelik. Az ingatlantulajdonosok a már meglévő épületirányítási rendszert (BMS) kiegészítve, a telepített okos berendezésekkel optimalizálhatják a hűtést, a fűtést és a világítást az aktuális igényeknek megfelelően. Az ilyen rendszerek alkalmazása hosszú távon jelentős energia- és költségmegtakarításokat eredményez az épület fenntartó számára.

“Azt tapasztaltuk, hogy az épületfelügyeleti rendszerek önmagukban nem nyújtanak széleskörű megoldást az energiapazarló területek felderítésében, ehhez arra van szükség, hogy a szoftvert az épület belső és külső tulajdonságaihoz igazíthassuk, és erre hozzunk létre energiahatékonyságot fokozó automatizációkat” – fogalmazott Kerekes Sándor, a Grape Solutions Zrt. szoftveres energetikai megoldásokkal foglalkozó tanácsadója.

A Grape Solutions Erbor megoldása a külső és belső környezeti tulajdonságokat figyelembe véve, olyan szabályrendszereket hoz létre az épület működtetésében, amelyek érzékelve a környezetben bekövetkező változásokat, automatikusan, emberi beavatkozás nélkül növelik az adott helyiség hatékony energiafelhasználását, csökkentve az energiaárakkal kapcsolatos teljes épületüzemeltetési költségeket. “A szoftverbe épített időjárás előrejelző funkció automatikusan felismeri, hogy nem szükséges több energiafelhasználás a helyiség 22 Celsius fokos lehűtésére, ha egy órán belül a külső környezeti viszonyok hatására csökkeni fog a hőmérséklet a belső területeken is. Emellett folyamatosan érzékeli a helyiségben tartózkodó személyek számát, az előre kiszámított egy főre jutó hőkibocsátás tudatában nem fűti az épületet teljes kapacitáson, hiszen a bent lévő tömeg részben ezt megteszi” – fejtette ki.

Az épületenergetikai szoftver sajátossága, hogy ellenőrzött körülmények között csatlakozik a meglévő épületfelügyeleti rendszerhez, illetve teljes mértékben leválasztható azokról a területekről, amelyek üzletileg kritikus infrastruktúrákat érintenek (pl.: gyártósori berendezések, riasztók, tűzjelzők).

„Jelenleg több partneri együttműködésben folytatunk pilot projekteket, amelyek során energetikai auditorok bevonásával elemezzük az Erbor által gyűjtött adatokat, majd azokon a területeken, ahol energiaveszteséget tapasztalunk, egyedi szabályrendszert hozunk létre, amely csökkenti az adott eszköz vagy eszközcsoportok energia fogyasztását” – meséli.

A becsléseink alapján az épületenergetikai szoftverek használatával jelentős energiamegtakarítás érhető el. Modern épületek esetében az energiafelhasználás akár 5-15%-kal is csökkenthető, míg a 10 évnél idősebb épületeknél ennél nagyobb, akár 15-30%-os megtakarítás is elérhető. A 15-20 évnél idősebb épületek esetében a korszerűsítés jelentős beruházást igényel, mivel meglévő berendezéseket és rendszereket is cserélni kell. Azonban a szoftveres megoldás egyidejű implementálása jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket, így azok számára is vonzó lehet, akiknek korábban anyagi szempontból nehezebb volt az épületenergetikai fejlesztésekbe befektetniük.

Fotó: unsplash.com

(X)