Talán véget érhet a kiskereskedelem vesszőfutása

2023. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene nem változott, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal mérséklődött. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,5 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 4,1, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,2, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,9 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 11 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 0,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forintot ért el tavaly novemberben. Tavaly január-novemberben a kiskereskedelmi forgalom – naptárhatástól megtisztítva – 8,7 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint 2023 novemberében a kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal mérséklődött, amely a 2023 áprilisában tapasztalt mélypontot követően az eddigi legkedvezőbb adat. Biztató eredmény egyrészt, hogy az előző hónaphoz mérten a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékos növekedést ért el, másrészt az is, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát jelentő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene novemberben már elérte az egy évvel korábbi szintet. Ez utóbbira 2022 májusában volt utoljára példa.

Fotó: Getty Images