A Tesla hatalmas csarnokai az űrből is látszanak. A márka tovább építkezik

Kereskedelmi 2023-01-24

Egy évvel azután, hogy Elon Musk áthelyezte az elektromos járműgyártó központját Austinba, a Tesla új ipari komplexumot épít Houstontól nyugatra, amely bővíti a vállalat texasi érdekeltségeit. Az elmúlt tíz évben a márka hihetetlen expanzióban bővül.

A Tesla Brookshire-ban az Empire West Business Parkban egy nagyjából százezer négyzetméteres épületet bérelt ki hosszú távra. A hatalmas raktárépület több mint 300 trailernyi parkolóhellyel és egyéb létesítményekkel rendelkezik, így jelentősen nőhet az árumozgatás hatékonysága.

Texas amúgy is kiemelt fontosságú a Tesla számára, hiszen Musk nagyjából egy éve Austinba helyezte át a cég központját a kaliforniai Palo Altóból. A közelben található az ún. Gigafactory, vagyis az első Tesla-gyár, amely a jelenlegi 400 ezer négyzetméternyi összalapterület mellett cirka 150 ezer m2-nyi területtel bővül.

A Tesla jelentőségét jól jelzi, hogy Elon Musk sorozatos botrányai ellenére a világ leggyorsabban növekvő márkái közé tartozik, ami az elektromos járművek iránti kereslet növekedésével függ össze. A Tesla márkaértéke egy év alatt 44 százalékkal, 66,2 milliárd dollárra nőtt az év eleji adatok szerint.

Az elektromos autógyártó űrsebességbe kapcsolt az elmúlt évtizedben, árfolyama kilőtt, még ha mostanában a részvényárakat meg is tépázta néhány balhé. A Tesla Motors még 2014-ben kezdte meg gigantikus gyárának a kivitelezését a nevadai Renóban, amely akkoriban a valaha épült legnagyobb ingatlannak számított a világon. Majd a tervekkel ellentétben jóval korábban 2017-ben meg is nyitotta a sivatagban ötmilliárd dollárért felépített 930 ezer négyzetméteres gyárát, amelynek a „Gigafactory” nevet adták.


Gigafactory 4 - Berlin

Ez a név azóta legenda lett, és minden új üzemüket ugyanígy neveznek el, csak éppen egy számot adnak hozzá. Még szintén 2017-ben a Tesla megkezdte a napelemek és modulok gyártását a Gigafactory 2-ben, amely egy több mint 100 ezer négyzetméteres létesítmény Buffalóban, New York államban. Az eredetileg acélgyártó telephely a Buffalo folyó mentén található, ahol a 88 hektáros ingatlant alakították át a Tesla igényeire.

A vállalat folyamatos expanzióban van, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is jelentős beruházásokat eszközölt. Így 2022 elején indult meg a termelés a Berlin melletti Grünheidében épített Tesla-gyárban (Gigafactory 4), amely az amerikai cég első európai üzeme. Ráadásul villámgyorsan dolgoztak a kivitelezők, hiszen kevesebb mint három év alatt felhúzták az új gyártóegységet.

De ne feledkezzünk meg a Sanghajban üzemelő Gigafactory 3 komplexumról sem. Még szintén a tavalyi év első felében jelentették be, hogy a kezdetekben 450 ezer darabos volumennel tervező Gigafactory 3 hamarosan már nem is az 1 milliós, hanem az évi 2 milliós darabszámra akarja beállítani a kapacitásait. A tervek szerint nem a 2019-ben átadott kínai gyár bővítése a cél, hanem egy új gyárépületet terveztek a Lin-gang Special Area ipari parkban.

Címlapfotó: Gigafactory 3 - Sanghaj - Getty Images

Partnereink