Új terminál épül a Liszt Ferenc repülőtéren

2019-ben nagyszabású fejlesztéssorozat valósult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely azóta is töretlenül, változatlan intenzitással folytatódik. Az elmúlt három évben megépült egy új, 14 beszállítókapuval rendelkező utasmóló, amely 11 500 négyzetméteren, 2500 ülőhellyel várja az utasokat. Elkészült a légi áruszállítás új bázisa, a BUD Cargo City, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2021-ben minden idők legnagyobb mennyiségű, 183 000 tonnát is meghaladó áruforgalmát bonyolította a repülőtér. 

Harmadik óriásberuházásként új poggyászosztályozó csarnokkal bővült a meglévő infrastruktúra, közel három kilométer hosszúra bővítve ezzel a szalagrendszert, amely így sokkal gördülékenyebb és nagyobb kapacitású csomagkezelést tesz lehetővé. A terminálépületek megközelítése is biztonságosabb és gyorsabb lett az új kétsávos turbókörforgalomnak köszönhetően, amely szintén az elmúlt 3 év során készült el. 

A fejlesztések számtalan kapacitásbővítést is magukban foglaltak; többek között 70%-os bővüléssel huszonnyolcra nőtt a terminálokon elérhető mosdók száma, a meglévő mellékhelyiségek pedig egytől egyig fel lettek újítva, új utasbiztonsági csatornák nyíltak, felújításra került a terminál előtti közúti előtér, a Prémium Parkoló és a parkolóktól a terminálig vezető gyalogút, továbbá megújult a 2A Terminál padlóburkolata is. 

Új mozgólépcső épült a B oldali utasmólón, és új felvonókat adott át az üzemeltető a 2A és 2B Terminál érkezési szintjén. A terminálokon immár 30 új önkiszolgáló poggyászfeladó automata érhető el, az automata útlevélkezelő kapuk száma tizenkettőre nőtt, a 13 ivókútnak köszönhetően pedig az utasok elkerülhetik a műanyag palackos víz fogyasztását, és a terminálon is újratölthetik vizes palackjukat.

A dinamikus ütemben zajló repülőtéri fejlesztések a 2021-es évben is folytatódtak, biztosítva ezzel a szolgáltatások színvonalának folyamatos emelését és bővítését, ezáltal pedig megerősítve a repülőtér régiós előnyét, amelyet a Budapest Airport tulajdonosai és menedzsmentje egyaránt kiemelten fontosnak tartanak. Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány a 2021-es évre is súlyosan rányomta a bélyegét – amely a repülőtér üzemeltető cég bevételein is masszívan megmutatkozik -, a Budapest Airport nem függesztette fel a beruházásokat; sőt, bizonyos fejlesztéseket, amelyeknek kedvezett az alacsony utasforgalmi időszak, előrébb is hozott.

A megvalósult beruházásoknak köszönhetően az utaselégedettség szintje folyamatosan emelkedett az elmúlt három évben. A negyedévente elvégzett ASQ (airport service quality) felmérések eredményei sorában a tavalyi utolsó negyedév minden korábbi értéket túlszárnyalt. A független harmadik fél által végzett, anonim kutatás keretében az utasok 37 különböző szempont alapján értékelik az őket leginkább érintő repülőtéri szolgáltatásokat. 

A tavalyi év utolsó negyedévében regisztrált pontszámok pedig visszaigazolják, hogy az elmúlt három év több mint 70 milliárd forintos fejlesztési sorozata meghozta a kívánt eredményt, amit a minőségre adott magas pontszámok mutatnak. Az utasok általános elégedettségi szintje 2021 utolsó negyedévében 15 százalékot emelkedett, ami a többi repülőtérhez képest kiváló teljesítmény. A repülőtér üzemeltetője mind a 37 kategóriában javulást ért el az utasok elégedettségi szintjében.

Emellett a Budapest Airport február elején megkapta az ACI World „The Voice of the Customer” (az ügyfél hangja) elismerését; ezt azoknak a repülőtereknek ítélik oda, amelyek a járvány idején is jelentős erőfeszítéseket tettek az utasok visszajelzéseinek összegyűjtésére, az ASQ programon keresztül. A Budapest Airport az elmúlt két évben, a pandémia alatt is folytatta az utasvélemények gyűjtését és értékelését, ez alapján pedig nagy hangsúlyt fektetett az utasélmény fejlesztésére és a járvánnyal kapcsolatos elvárások teljesítésére. 2022-ben világszerte több mint 200 repülőtér kapta meg ezt az elismerést.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a fejlesztések kapcsán kiemelte: „Van mire büszkének lennünk, hiszen három év alatt, több mint 70 milliárd forintból hatalmas fejlesztéseket végeztünk a repülőtéren, amelyet az utasok pozitív visszajelzései is igazolnak. Ráadásul a repülőtéren zajló fejlesztések sorának még közel sincs vége; sőt, most a korábbiaknál is nagyobb beruházások következnek. 2021-ben megkezdődtek az 1. Terminál újranyitásának előkészületi munkálatai, amelynek már az engedélyezési szakaszában járunk. Az új 3. Terminál építése kapcsán is elindultak az előkészületek; a tervek készen vannak, a repülőteret folyamatosan készítjük fel a nagyszabású építkezésre.” Hozzátette: „Ha minden a terv szerint halad, akkor az 1. Terminál már 2024 nyarán köszöntheti az első utasait, míg a 3. Terminál várhatóan 2028-ra készül el. Vagyis a repülőtér látványos fejlesztése, a minőség folyamatos emelése nem áll meg; Magyarország kapuja a régió legjobb repülőtere kell, hogy maradjon.”

Fotó: bud.hu