Újabb logisztikai ingatlanfejlesztő lépett a magyar piacra

A Panattoni már jelen van az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa legnagyobb raktárpiacain, mint Németország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Csehország, Lengyelország és Spanyolország. Most pedig az ingatlanfejlesztő vállalat bejelentette első magyarországi irodájának megnyitását, és már két projektet el is indított a budapesti piacon.

„Ügyfeleink olyan vállalatok, amelyek számos európai piacon működnek. Szeretnénk a lehető legjobb feltételeket biztosítani számukra a legmagasabb minőségű raktár- és gyártási infrastruktúra megteremtésével” – mondta Robert Dobrzycki, a Panattoni vezérigazgatója.

A magyarországi terjeszkedés egyik legfőbb oka a hazai piac ereje és lehetőségei. A régió más országaihoz hasonlóan a globális járvány itt alig volt hatással a raktárpiacra és az iparra. Az ország hasznot húzhat a tavaly erőteljesen megjelenő új trendekből is, ideértve az e-kereskedelem növekedését.

„Hasznos lehet az a tény is, hogy sok ázsiai vállalat alternatív helyeket keres raktáraknak és gyártóüzemeknek, mivel ma már számos autóipari vállalat található az országban. Ezenkívül kínai forrásokat fordítanak a Budapest és Belgrád közötti nagysebességű vasút megépítésére, amely a Balkánt egy speciális közlekedési útvonallal fogja összekötni a kínai tulajdonban lévő athéni Pireusz tengeri kikötővel. Így Magyarország egyre fontosabb hídfőállomássá válik a kínaiak számára Európában, hogy megközelítsék a nyugati országokat” – tette hozzá Robert Dobrzycki.

A Panattoni magyarországi szervezetét Kemenes László vezeti, aki felelős lesz a spekulatív és BTS-projektek fejlesztéséért Magyarországon, a helyszín kiválasztásától kezdve a beruházások előkészítésén át a projektek értékesítéséig és a bérlőkiválasztásig.

Kemenes László több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a térség ingatlanfejlesztési piacán, az elmúlt tizenhárom évben (2006–2019) a magyarországi Prologisnál töltött be vezető posztot, és több évig a román irodát is irányította. Felelős volt a vállalat minden üzleti és fejlesztési tevékenységéért mindkét országban, ideértve a befektetési lehetőségek felkutatását, valamint az új projektek megvalósítását A cégnél töltött ideje alatt csaknem 300 ezer négyzetméternyi új logisztikai ingatlan építettek a budapesti piacon, és 700 ezer négyzetméternyi vagyont kezeltek.

Összességében a budapesti raktárszektor továbbra is gyorsan növekszik, a város és környéke, ahol a teljes magyar lakosság ötöde él, az ország fő logisztikai és elosztási piaca. A jelentős növekedés rekordkereslettel párosult, ugyanakkor az igények kielégítéséhez nem áll rendelkezésre elegendő modern létesítmény. A múlt év harmadik negyedévének végén az ipari állomány 2,35 millió négyzetmétert tett ki a fővárosi régióban, 2020 harmadik negyedévében azonban nem adtak át új raktárépületeket.