A ProInterier kivitelezésében született újjá a KÖKI FoodPort

A KÖKI egy multimoduláris csomópontban épült, éves szinten körülbelül 19 millió látogatóval rendelkező agglomerációs bevásárlóközpontként nyitotta meg kapuit 2011-ben. Az átadással együtt a csomópont több megújult fogyasztói funkciót is kapott, ahol az itt lakók és átutazók, illetve az ide látogatók egy fedél alatt és kulturáltan tudnak vásárolni, ügyeket intézni, étkezni és szórakozni.

Hosszú távú gondolkodás

A változó fogyasztói és piaci igények, valamint az elmúlt évek környező ingatlanfejlesztései bebizonyították, hogy Kőbánya-Kispesten is igény van az eredetihez képest magasabb színvonalú környezetre és szolgáltatásokra. A 2019-ben új KÖKI-tulajdonosként fellépő Adventum Group ezért az elmúlt időszakban elsőként az üzletterek bővítésével és igényes fizetős mosdóblokkok kialakításával fogott bele az ingatlan felfejlesztésébe.

Ezt követően idén januárban kezdődött meg és júliusban fejeződött be Dian Tamás (projektmenedzser) és Orosz Ádám (építésvezető) irányításával a ProInterier Kft. fitout kivitelezésében a 2000 m2-t átölelő gasztro-tér teljes újraszabása. A belsőépítészetet az Art Front Hungary Kft. és Göbölyös Kristóf jegyezte, a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzést az AddVal Kft. részéről Vincze Csaba és Kurucz Péter menedzselte.

A KÖKI FoodPort megújulása mögött egy megfelelően átgondolt üzleti stratégia áll, hiszen a felújítást követően mérnöki megoldásaiban és esztétikájában is attraktív, a természetet hűen a beltérbe csaló, a KÖKI közelmúltban zárult és jövőben tervezett fejlesztéseinek minőségével és ESG szemléletével harmonizáló, akár külön brandként is helytálló, élettel teli közösségi tér jött létre.

Felújítás a bevásárlóközpont zavartalan működése mellett

Egy működő épületben fejleszteni mindig kihívás, különösen egy forgalmas bevásárlóközpontban. Ebbe a környezetbe a legkevésbé sem ideális építési területet integrálni – még ideiglenesen sem.  A kivitelező ProInterier Kft. hat hónapon át nappal a mérnöki munkára, valamint az üzemeltetéssel történt folyamatos egyeztetésre fókuszálva éjjeli munkavégzésben valósította meg a kivitelezést. A munkálatokat négy ütemre osztva végezték, ahol minden egyes munkafázist ütemenként ismételni kellett. A projekt összes résztvevője együttműködésének köszönhetően határidőre készült el a megújult FoodPort úgy, hogy folyamatos maradhatott a KÖKI egykori megszokott éttermi szolgáltatása.

Helyi adottságokra szabott fenntartható kivitelezési megoldások

A tervezés és a kivitelezés során adottság volt a meglévő anyaghasználat, és így fokozottan összpontosíthattak a hulladékmennyiség csökkentésére is. A karbonlábnyom csökkentése jegyében a padlóburkolatok, monolit álmennyezetek és kerámia pillérburkolatok túlnyomó része fennmaradt. Ahol a padlólap felszedésre került, ott ez finombontással történt, hogy azokat az üzemeltetés fel tudja majd később használni. A pillérek rideg üvegburkolatai lekerültek, és előnyt kovácsolva a minimál stílusú betonfelületekből ide könnyített acél installációkba ültetett élőnövényeket telepítettek.

A hely a fenntartható és akusztikus elemek igazi tárháza: természetes fa helyett tartós, fahatású padlók kerültek a zónákba, valamint minden fahatású fal-, és akusztikai burkolatot ipari melléktermékből préselt anyagból építettek be. A zajelnyelést kőzetgyapot- és gipszrostszármazékból készült akusztikai lapok biztosítják a falfelületeken, ennek hatását tovább fokozza a mennyezeti lamellák és burkolatok hanglágy anyagokra való váltása, valamint a kárpítozott felületek széleskörű alkalmazása.

A meglévő asztallábak újrahasznosítása mellett a teljes bútorzat zónák szerint eltérő szín- és anyaghasználattal újult meg. Az elhelyezett fa- és kárpitülőkés székek vázai újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból készültek.

Gasztro-körút funkcionális zónákkal

A fejlesztési terület határozott keretbe volt foglalva, közepén egy térbe úsztatott, kétszintes kávézó maradványával, amely gátolta ennek a jó adottságokkal rendelkező és nagyvonalú területnek az átláthatóságát.  Ennek elbontásával született meg az új koncepcióban az a transzparens és jól besétálható térszerkezet, amelyben az étkezni vágyó látogató a teljes kínálattal térbeli vagy vizuális akadályoktól mentesen megismerkedhet.

Az így megálmodott, a bevásárlóközpont fontosabb belső forgalmi útvonalairól könnyedén megközelíthető gasztro-körút lehetőséget ad a látogatóközönség szerint szegmentálható három főbb zóna megalkotására, ahol bizonyos zónák szinteltolásával, megfelelő világítási megoldásokkal és zöldben úszó lugasokkal erősítettek rá a tér felosztására.

Az üzleti zónában kialakított, hagyományos és USB dugaljakkal ellátott rejtettebb bokszok egyaránt kedveznek a bizalmasabb üzleti munkamegbeszéléseknek vagy akár a távmunkában dolgozóknak. A fiatalos zóna jóval szellősebb területe élénkebb színvilágot kapott hozzá illő „lazulós” sarkokkal és az üzleti zónával megegyező áramellátással. A családi zóna pedig egy színes és vidám beltéri játszótérbe torkollik, melyben a gyerekek biztonsággal játszhatnak étkező családjuk és barátaik tekintetének kíséretében.

A megújult FoodPort mellett szeptembertől a KÖKI régi és új látogatóit a bevásárlóközpont tetőteraszán frissen megnyílt DinoPark is szeretettel várja, ahol a ProInterier Kft. villamossági munkálatokat végzett, illetve elkészítette a kiállított 80 acélszerkezetű élethű dínó-installáció alapját.