Van jövő a kiskereskedelemben! Feltámadt a Walmart is

A Walmart, vagyis az amerikai kiskereskedelem koronázatlan királya, a pandémiának is köszönhetően jelentős piacokat vesztett, felfüggesztette terjeszkedési terveit, és be kellett zárnia néhány üzletét. Azonban most a kellő pénzügyi források birtokában nem csak 150 üzletet nyit vagy bővít, hanem milliárdokat fektet be meglévő helyei korszerűsítésébe fejlett technológiával és fenntarthatósági funkciókkal.

A Walmart továbbra is a világ legnagyobb kiskereskedője a bevételei alapján, és még mindig megelőzi az Amazont, még ha utóbbi erősen ott liheg a nyakában. A vállalat több mint tízezer üzlettel rendelkezik szerte a világon, amelyek csaknem fele az Egyesült Államokban található.

A világjárvány kezdete és ezzel együtt az e-kereskedelem növekedése után azonban úgy döntött a vállalat, hogy lassítja terjeszkedését és bezárja néhány üzletét. Sokan azt hitték, hogy az online kiskereskedelemre fókuszál, amely még mindig csak a teljes bevételének 15%-át teszi ki. Azonban most 150 üzlet megnyitását vagy bővítését tervezi, amelyek mellett energiahatékonysági és fenntarthatósági beruházásokat is realizálnak.

Valamint töltőállomás-hálózatot is fejleszt, amely reményei szerint az elektromos járműveket használókat is az üzleteibe csábítja. Továbbá a boltokban olyan technológia is elérhetővé válik a vásárlók számára, amelyeknél úgynevezett „digitális érintkezési pontokat” alakítanak ki, ahol információkat kaphatunk a termékekről és a szolgáltatásokról.

Új és átalakított üzletei tükrözik az úgynevezett Walmart Store of the Future koncepciót, amely újrastrukturált alaprajzi elrendezéssel, kibővített termékválasztékkal és innovatív technológiával segíti a munkatársakat, hogy hatékonyabban támogathassák a vásárlókat, illetve kényelmesebbé és élményszerűbbé tegyék a vásárlás teljes folyamatát.

A Walmart stratégiája szerint nem bérlőként üzemeltet kiskereskedelmi egységeket, hanem saját tulajdonban tartja az ingatlanokat. A saját telkeken a retail mellett más funkciók is helyet kaphatnak, így egy helyen apartmankomplexumot is fejlesztettek. A vállalat annyira meghatározó az amerikai gazdaságban és kiskereskedelmi piacon, hogy ahol új üzletet nyit, szinte megváltozik a lakóterület a környéken, hiszen munkahelyeket teremt, az árukat pedig versenyképes árakon kínálja. Ez persze a többi kiskereskedőt nehéz helyezte hozza, illetve a lakhatási költségek is pár százalékkal megugranak.

Bár a Walmart kisebb üzletek nyitásával sikereket ért el, továbbra is a nagy alapterületű áruházak viszik a prímet, ahol szinte mindent lehet kapni. Vagyis egyelőre úgy néz ki a piaci helyzet, hogy ha Amerika és retail, akkor Walmart.

Fotó: Getty Images