Véget ért a Costa Coffee hálózat magyar kalandja

A Costa Coffee egyedi hangulatát Magyarországon – 2011-ben – 10 évvel ezelőtt a Gótzy Miklós vezette L-Coffee kft. hívta életre és tette Magyarországon közismert és szeretett márkává, akinek köszönhetően jó érzés volt Costázni és betérni egy baráti csevejre bármely Costába. Mint írják a Facebook-bejegyzésükben: „ a 10 év alatt elért, nagyságrendileg is, több tíz milliárdos márkaérték megteremtését a 2021-ben Gótzy Miklós részére átadott Superbrands-díj ismerte el egyedül, az anyacég soha egy köszönömöt se mondott.”

Súlyos döntés a bezárás, hiszen a Costa Coffee márkanév közismertsége elvitathatatlan Magyarországon, amit maga a Gótzy Miklós vezette csapat hívott életre a saját pénzén 2011-től. 2019-ben a Coca-Cola megvásárolta 3.9 Milliárd GBP-ért (angol font) a teljes Costa Coffee-t, amiről sokan úgy gondolják az országonként létrejött kávéházak is benne vannak. Az igazság az, hogy az összes regionális franchise partner maga bérelte üzletekben és saját költségén tette naggyá a Costa Coffee márkanevet a saját országában. Történetünk hősei és csapata, hétköznapi magyar emberek, egészséges ambícióval, akarattal, írják a bejegyzésben.

„10 éven át a maga pénzén tolta a Costa Coffee márka szekerét az L-Coffee kft. Az egész úgy kezdődött, hogy a magyar Lapker Zrt. tulajdonosa a Lagardére francia cégcsoport a lapkereskedelem mellé – egy kellemes kávézói megoldással szerette, volna új bevételi forrásként – életre hívni a Costa Coffee-t 2007-ben. Egy évnyi tárgyalás után 2008-ban megnyílt az első üzlet, majd még három másik 2010-ig. A Costa Coffee prémium áras kávéként kiemelkedett a standard árkategóriából. Sajnos, akkor jött a világválság és a Lagardére úgy döntött, az egyébként veszteséges Costa kávézókkal tenni kell valamit. Vagy legyen nyereséges vagy be kell zárni mindet, mert csak viszi a pénzt” – olvashatjuk az FB-oldalon.

A feladattal Gótzy Miklóst a Costa Coffee fejlődésén dolgozó projektmenedzsert bízta meg. Miklósnak az volt a feladata, hogy eldönti: életben marad a Costa Coffee márka Magyarországon vagy bezárják az összes üzletet. Miklósnak köszönhetően a Costa Coffee üzletek életben maradtak, mert a bébi életkorban lévő üzletben látta a lehetőséget, és úgy döntött: nem bezáratja és leíratja veszteségként a Costa Coffee után, hanem a kávézókra létrejött L-Coffee kft.-t barátaival átvette a Lagardére francia cégcsoport tulajdonolta Lapkertől.

Innen indult el az a történet, aminek nyomán az L-Coffee kft. 2011-ben új franchise szerződést kötött a Costa Coffee Internationallel és 2018-ra elérte a 29. üzlet megnyitását. Ekkor már a háttérben a Coca-Cola a Costa Coffee márka teljes megvásárlásán dolgozott. Végül 29 üzletig jutott az L-Coffee kft. 2019-ben.

A részletes történetet az FB-oldalon olvashatjuk.

Fotó: Facebook-oldal