Bár visszaesett a befektetési volumen, a budapesti szállodapiac megindult felfelé

A tranzakciók mértékének visszaesése ellenére Budapest a lista élén maradt, az egyik legmagasabb tranzakciós volumennel. A 2021-es pozitív piaci teljesítmény és az üzemeltetők kiemelkedő érdeklődése miatt a befektetők továbbra is bíznak Budapest hosszú távú sikereiben és fenntartható profitabilitásában. Tágabb értelemben pedig a kelet-közép európai régóban (CCE) a Cushman & Wakefield Hospitality Operator Beat elemzése szerint az 5 legvonzóbb piac Prága, Varsó, Budapest, Krakkó és Bukarest. A 2020-as évvel összehasonlítva tendenciaként értelmezhetjük, hogy az üzemeltetők egyre inkább az elsődleges piacok felé fordultak.

A Cushman & Wakefield által megkérdezett üzemeltetők több mint fele a CEE régióban elkötelezetten jelen van, és csak 3-7 százalékuk mondta azt, hogy a COVID 19 hatására nem foglalkozik a régióval. Bár a pandémia ellenére sok projekt folytatódik, a megkérdezett üzemeltetők 63 százaléka említette, hogy sok tervben lévő projektjük csúszik, és 47 százalék említette, hogy néhány projektjüket fel is függesztették. Ez várhatóan lelassítja a kínálat növekedését, amely a piac reorganizációját hátráltatja. Az mindenképpen jó hír, hogy a hotelfejlesztések csupán egy nagyon kis része állt le teljesen, a legtöbb válaszadónál ez csupán a tervben lévő projektek 20 százalékát teszi ki.

Budapest a harmadik legkeresettebb célpont az üzemeltetők szemszögéből a CEE régióban, 77 százalékuk kifejezetten érdeklődik a magyar főváros iránt. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a piaci teljesítmény tekintetében Budapest volt az egyik legérintettebb hotelpiac Európában 2020-ban, ahol a szabad szobákra jutó bevétel (RevPAR) 81 százalékkal csökkent. A magyar főváros 2021 második felében azonban már javított 66,8 százalékot a RevPAR mutatón, 43 százalékot a foglaltsági indexen és 16,6 százalékot az átlag napi árak tekintetében. Ez annak is köszönhető, hogy az utazási korlátozások enyhülése lehetővé tette például a nemzetközi – pl. sport – rendezvények megtartását.

A RevPAR mutatót nézve Budapest a második legjobb volt a régió fővárosai között a 2021-es visszarendeződést nézve, illetve az európai átlagot is meghaladta, amely 61,1 százalékos növekedést mutatott. Ezen felül 22,83 euróval Budapest volt a legerősebb az abszolút RevPAR adatok tekintetében a CEE többi fővárosához képest, megközelítve Bécset, ahol ez a mutató 22,93 eurón állt. A megkérdezett üzemeltetők nagyrésze arra számít, hogy a CEE összes piaca teljesen helyreáll 2024-re, azonban a kiemelt leisure desztinációk és regionális városok várhatóan előbb elérik a 2019-es szinteket, mint a fővárosok.

Felix Nees, a Cushman & Wakefield szakértője elmondta: „a magyar határok 2021 májusi újranyitása óta a budapesti hotelpiac folyamatos javulást mutat, miközben a nemzetközi turizmust befolyásoló korlátozások enyhítésének hatására a magyar főváros előnybe került a többi kelet-közép-európai fővárossal szemben. Ennek eredményeképp azt gondoljuk, hogy a piaci teljesítmény az első negyedéves “mellékszezon” után tovább javul majd 2022-ben. Várakozásaink szerint az idei év első negyedéves adatai túlszárnyalják majd a 2021-es adatokat.

David Nath, Head of Hospitality CEE & SEE, Cushman & Wakefield hozzátette, hogy bár a visszatérésre akár két évet is várni kell, Budapest nagyon stabil piaci alapokkal rendelkezett már a COVID-19 előtt is. A város hotelpiaca stabil maradt az elmúlt hónapokban is, és az üzemeltetők töretlen érdeklődést mutattak a budapesti terjeszkedés iránt. A magyar piac folyamatosan fejlődik, és egyre inkább elnyeri a nemzetközi befektetők és a turisták bizalmát.

Fotó: pixabay.com