5 mesés ház a népi építészet jegyében

A magyar népi építészet az egykori magyarországi falusi népesség hagyományain alapulnak. Egyedülállóságával azonban a ma emberét is megszólítja. Értékeinek megőrzése közfeladattá vált. Egyes településeken máig meghatározó hangulatot ad, sőt, van, aki a 2000-es években is a hagyományok előtt tisztelegve ezekkel az elemekkel építi új, korszerű házát. Utánanéztünk, milyen hirdetésekkel találkozhat, aki kifejezetten ilyen házat szeretne vásárolni.

Létezik újszerű népi építészet

Ez a szigligeti parasztház 2003-ban épült. A tulajdonos elképzelése az volt, hogy a legmodernebb anyagok és technológiák alkalmazásával, de a hagyományok tiszteletben tartásával nádfedeles, tornácos parasztházat építtet. A fagerendás mennyezet, a fehérre meszelt falak, a Barabás téglakővel burkolt boros pince, a cserépkályha, a faragott székek, és az olajlámpa mind-mind a múlt és a magyar népi építészet értékei előtt tisztelegnek. Ugyanakkor a gyakorlatias, modern elemek is helyet kaptak a ház építésekor, ízléses harmóniába helyezve a régiségekkel.

A Velencei korzótól 150 méterre

A Velencei-tó partjánál is lehet nádfedeles házban lakni, nem is akármilyenben. A kimondottan jó állapotú ház már az első fotójával is rabul ejti a szíveket. Hangulata magával ragadó, a látvány szemet gyönyörködtető. A hetvenes években épült ház nem a mai modern és a régies elemeket vegyíti, hanem a népi építészetet a retroval.

Magyarpolány, műemlék utca

A kétszintes, tornácos házat hatalmas parkosított kert veszi körül, ennek nagyjából fele pedig legelő. A parkos területen fürdésre is alkalmas kerti tó, boros pince, fedett nyári konyha is található. A lakóépület teljes körű felújítást kapott nemrégiben, hagyománytisztelő, korhű szellemben. A településen nem számít különlegességnek, hogy egy régi, népi építészeti motívumokat felvonultató lakóházzal találkozunk, hiszen több mint 40 épület áll országos védelem alatt itt, a hasonló múlt és értékek miatt. A képeket végignézve igazi mesevilág tárul elénk.

Hagyománytisztelő parasztház Vácon

2014-ben épült ez a gyönyörű parasztház, amely a régi elemeket ötvözi a modern kor vívmányaival. Aki ide költözik, nem csak a ház különleges atmoszféráját, de a csodás kertet is élvezheti. Szőlős és gyümölcsfák között pihenhet. Kiülhet egy pohár borral hallgatni a fák susogását, de akár sütögethet vagy bográcsozhat is a barátokkal vagy a családtagjaival. A jó hangulat és a nyugodt pihenés lehetősége garantált.

Ha népi múzeumi tárgyak között élnél…

Kiskunlacházán járunk, és már az utcafrontról felkaphatjuk a fejünket ennek a háznak a falát megpillantva. A fehérre meszelt homlokzatot ugyanis kék kun népi motívumok díszítik. Beljebb lépve azonban még számos hagyományőrző és látványos elemmel találkozhatunk. A házban a 2017-es felújítása óta múzeum is működik. Maga az épület története azonban az 1856-os esztendőre nyúlik vissza. Mózsi-féle, háromosztatú (szoba, konyha, kamra), rakott falú parasztházról van szó külső padlásfeljáróval. Terei népi tárgyakkal vannak tele. Sőt, még az udvaron is paraszti munkaeszközök sorakoznak, egy zsúpfedeles kemence, gémeskút és kocsiszín, valamint tárgyi emlékek is megtekinthetők itt. Ettől függetlenül komfortos lakóházként is használható, az új tulajdonos szándékainak, igényeinek megfelelően.