A bérleti díjak az “egekben járnak”, mégis óriási a kereslet a bérlakások piacán

Miközben az elmúlt évben megtorpant a hazai ingatlanpiac, addig ugyanez nem volt elmondható a kiadó lakóingatlanok piacáról. Sokan kényszerültek ugyanis lakásbérlésre a magasra kúszó hitelkamatok miatt, így a kínálat egyre kevésbé volt képes kielégíteni a keresletet.

Az elmúlt egy évben a magas hitelkamatok miatt nagyobbak lettek a törlesztőrészletek, ami közrejátszott abban, hogy a kiadó lakások piacán nem lehetett olyan megtorpanást érzékelni, mint az eladó lakóingatlanok piacán. A bérleti díjak tovább nőttek, ennek ellenére emelkedő keresletet tapasztaltak az ingatlanközvetítők, ugyanis, aki nem tudott ingatlant vásárolni a magas árak miatt, az kénytelen volt lakást bérelni

Egy kétszobás lakás havi bérleti díja 150-200 ezer forint között mozgott lokációtól és berendezettségtől függően a IV. és XV. kerületben – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Az V. és XIII. kerületben pedig az átlagos havi bérleti díjak típustól és lokációtól függően 140-500 ezer forint körül mozogtak.

A VI., VII., VIII. és IX. kerületben átlagosan 120-180 ezer forint között alakult a kisebb kiadó ingatlanok havi díja. A bérlakások piaca a XIV. és XVI. kerületekben is sokkal jobban pörgött, mint az eladó ingatlanoké, ami itt is meglátszott az árakon: a két kerületben a kisméretű, egyszobás lakásokat 120-130 ezer forintért lehetett kibérelni egy hónapra, a nagyobb, kétszobás ingatlanok bérleti díja 150-180 ezer forint között alakult, míg a háromszobásoké már 200 ezer forint felett járt.

Az árak az 50-60 négyzetméteres kategóriában 150-200 ezer forint között mozogtak Dél-Pesten, míg a 60-70 négyzetmétereseknél 200-250 ezer forintos bérleti díjakkal lehetett találkozni, a keresletet azonban így sem tudták kielégíteni. A XIX., XX. és XXIII. kerületekben egy jó állapotú, kétszobás panellakás ára 200 ezer forint körül mozgott az elmúlt hónapokban. De nagyon nagy volt a kereslet a kiadó lakások iránt Csepelen, ahol a lakások esetében 120-160 ezer forint között mozgott az ár havonta mérettől és minőségtől függően, tették hozzá a Balla Ingatlan tanácsadói.

Tovább haladva Budapesten a X. és XVII. kerületekben a kisebb lakások esetében 120 ezer forintos induló árakról beszélhettünk, jobb lakásoknál 150 ezer forintra kúszott fel a bérleti díj, míg családi házaknál 250 ezer forintig. De nézzünk át Budára is, ahol egy kétszobás, jó helyen lévő panellakás átlagos bérleti díja a XI. kerületben bútorozva 180-190 ezer forint körül alakult.

Fotó: Getty Images