A Csok Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást jelent

A január elsején induló Csok Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtésében – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kedden Szentendrén.

Vitályos Eszter, aki a térség országgyűlési képviselője, felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre újabb otthonteremtési támogatás segíti a gyermeket vállaló házaspárokat. A Csok Plusz rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező, vagy az újabb gyermeket vállaló családok vehetnek igénybe első közös otthon vásárlásához, bővítéséhez vagy nagyobb közös otthon vásárlásához – ismertette, jelezve, ez 15-30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal.

A kormány azokat a családokat szeretné támogatni, amelyekben a feleség a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ennek betöltése után is igényelhető a Csok Plusz – hangsúlyozta. Rámutatott arra, az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, és a második, illetve minden további gyerek után 10-10 millió forinttal csökken majd a hiteltartozás.

Emelkedő összeghatárok

A hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható – tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, a kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet venni, tehát nemcsak az ötezer fő feletti településeken, hanem a kistelepüléseken is. Utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a Csok Plusz mellé akár a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok), illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

Vitályos Eszter elmondta, hogy 2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró támogatás és a falusi csok összege is. Kifejtette: a falusi csok összegét a kormány jelentősen, 50 százalékkal emeli. Új családi ház építése és vásárlása, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millióra, két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a babaváró támogatás január elsejétől a 30 év alatti nők számára 10 millióról 11 millió forintra emelkedik és továbbra is kamatmentes marad. „Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a gyermeket vállalni kívánó családok elől a lehető legtöbb anyagi akadály elháruljon” – hangsúlyozta.

Fotó: Getty Images