A falvak más életminőséget jelentenek

A falvak a jövőnk, nagy potenciál van bennük, mert olyan életminőséget tudnak adni és olyan közösséggel rendelkeznek, amit a nagyvárosokban nem lehet megtapasztalni – mondta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombaton Sopronban, az iCon-intelligent economy és a Századvég által közösen rendezett gazdaságpolitikai konferencia délutáni kerekasztal beszélgetésén.

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Magyar falu programban 10 milliárd forint értékben vállaltak kötelezettséget idei pályázatokra még 2023-ban, amihez további 10 milliárd forint csatlakozik az idei évben. Mindemellett folytatják az állami mellékútfejlesztési programot és a falusi csokot. A kormánybiztos elmondta, hogy a program részeként az elmúlt négy évben 4 ezer kilométernyi mellékutat újítottak fel, ugyanakkor további 6-10 ezer kilométernyi szakasz még rossz állapotban van.

A falu az egyetlen településtípus jelenleg idehaza, ahol nem csökken, hanem növekszik a lélekszám. Példaként említette, hogy nyolc éves korig a falvakban él a legtöbb gyermek, Budapesten pedig a legkevesebb. A kormánybiztos kellemes kihívásnak nevezte, hogy bölcsődéket és óvodákat kell építeni vagy bővíteni a falvakban a növekvő gyermekszám miatt.

Gyopáros Alpár beszélt arról is, hogy a kormány feltett szándéka, hogy a jelenlegi európai uniós fejlesztési ciklusban a vidékfejlesztési források lényeges részét a hazai feldolgozóiparban, azon belül is az élelmiszeriparban használják fel. Kiváló kormányzati szándéknak nevezte az élelmiszeripar feltámasztását, mert meglátása szerint egyre több a tudatos vásárló, ezzel együtt a kis kézműves műhely is. Példaként említette Győr-Moson-Sopron vármegyét, ahol több olyan leader egyesület is kiválóan működik, mert jól össze tudják kovácsolni ezeket a műhelyeket.