A szénmonoxid-mérgezés még mindig valós veszély a lakásokban

Annak ellenére, hogy a magyarországi háztartások 81%-ában van olyan fűtőberendezés, amely szén-monoxidot bocsáthat ki, az emberek mindössze 47%-a tudja, hogy szén-monoxid (CO) mérgezés is előfordulhat otthonában – derül ki a Resideo idei európai felméréséből. A balesetek elkerülhetők, ezért a Resideo szeptemberben tartja a szén-monoxid-mérgezés és füstmérgezés elleni védekezés hónapját, tippekkel és saját oktatási tartalommal segítve a lakosság figyelmének felkeltését.

Az őszi fűtési szezon beköszöntével fontos, hogy a háztartásokban élők tájékozottak legyenek a szén-monoxid-mérgezés veszélyeiről és a füst terjedésének kockázatáról, mondja Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója.  A fűtőberendezések nem megfelelő működéséből származó színtelen és szagtalan gáz, a szén-monoxid évről évre halálesetek forrása.

A kelet-közép-európai országok lakosságának jelentős része (Csehország: 74%, Magyarország: 53%, Lengyelország: 39%, Románia: 62%, Szlovákia: 68%) nem tudja, hogy az otthonukban lévő nyílt égésterű kazánok, kandallók, fűtőberendezések CO-t termelhetnek – derül ki a Resideo felméréséből.

A hagyományos fűtőberendezések használata minimálisan csökkent.

Az emelkedő fűtési költségek miatt a Resideo legutóbbi felmérése a tüzelőanyagot égető készülékek használatában bekövetkezett változásokat is vizsgálta. Míg a magyarországi háztartások 21%-a korszerűsítette otthoni fűtési rendszerét, addig a legtöbb háztartásban még mindig hagyományos fa-, olaj- vagy gázkazánok, gázkályhák és kandallók vannak. Az olyan tüzelőanyagok, mint a gáz, a fa, a szén, a faszén, a fűtőolaj vagy a paraffin szén-monoxidot bocsáthatnak ki, ezért a közfigyelem életeket menthet.

„Az energiaköltségek drasztikus emelkedésének hatására sok háztartás végzett energetikai korszerűsítést. Azonban még így is sok otthonban működik kéményes fűtő- és melegvíz készítő berendezés, amely a legnagyobb veszélyforrása egy szén-monoxid mérgezésnek. Ez kialakulhat a fűtőberendezések együttes üzeme, fokozott légzárású nyílászárók használata, páraelszívó berendezések együttes működése, kedvezőtlen szélterhelés, vagy hibás égéstermék elvezető rendszer miatt. Amíg a tulajdonosok gazdasági vagy műszaki okok miatt nem tudják a fűtési rendszereiket korszerűsíteni, addig a fent említett berendezések esetén kötelezőnek tartom szén-monoxid érzékelő használatát és időszakos ellenőrzését” – mondta Szűcs Gábor energetikai szakértő.

Fogadjuk meg a jó tanácsokat!

A szén-monoxid- és füstmérgezés megelőzésére a legjobb gyakorlat az, ha van CO vészjelző és füstjelző az ingatlanban. Ezen kívül az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni: fontos biztosítani, hogy az otthon jól szellőzzön, hogy a friss levegő napszaktól és évszaktól függetlenül keringjen. Ha szédülést, fáradtságot, fejfájást vagy hányingert tapasztal, és a szellőztetés után sem érzi jobban magát, hagyja el otthonát, és hívjon segítséget!

Rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a fűtőberendezéseket és a kéményt! Szereljen fel riasztót még akkor is, ha modern, zárt égésterű kazánokat használnak, hogy a szén-monoxid- vagy füstfeleslegre figyelmeztessenek! alán nem is gondolná, de a szén-monoxid-mérgezés a fürdőszobákban a leggyakoribb, ezért fontos, hogy minden helyiségben, így a fürdőszobákban is legyen CO-riasztó.

Fotó: homecomfort.resideo.com