Az Andrássy út ikonja ez a kétarcú irodaház, ahol a századforduló találkozik a jelennel

Az Andrássy úti szárny 1889-ben Kallina Mór tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült, a műemlékvédett épület azóta is megőrizte eredeti építészeti értékeit. A később hozzátoldott modern formavilágú szárny minimál stílusa újabb értékekkel bővíti az ingatlanegyüttest, miközben sikerült megteremti a két épület dinamikáját. A kialakításnak köszönhetően a 8642 m2-es ingatlan mindkét utcából megközelíthető.

Az Andrássy Palota különlegessége, hogy a műemlék épület és a kortárs design a ház egyedi esszenciáját teremti meg. A Paulay utcai traktus Erick von Egeraat tervei alapján készült, és az üveghomlokzat ferdén az utca irányába nyílik meg. Az Európa-hírű holland építészhez egyébként olyan nagyszerű ingatlanok fűződnek, mint az ING-székház a Dózsa György úton, de a Városháza Fórum el nem készült tömbjét is ő tervezte, amely Budapest egyik ikonikus színfoltja lehetett volna.

A felújítási program célja az volt, hogy az épületegyüttes különleges építészeti értékeinek megőrzése mellett az irodaházat új funkciókkal lássák el. Ma már egy irodaház a közösségről és a közösségi térről szól, ennek megfelelően a felújítás során minőségi, elegáns és modern közösségi területeket hoztak létre. Itt munkaállomások, kisebb tárgyaló szigetek, kellemes hangulat és páratlan építészeti megoldások várják a bérlőket. Emellett a tervek szerint közösségépítő és egyéb szakmai rendezvényeket is fognak szervezni a belső terekben.

Ma már a fenntarthatóság elsőrangú szempont, nem véletlen, hogy a kivitelezési folyamat előkészítésénél, a koncepció kidolgozásánál és a megvalósításnál is elsődleges szempont volt a folyamatok egyszerűsítése, a környezetterhelés minimalizálása, valamint az egészséges életterek, megfelelő természetes fény, friss levegő biztosítása.

A környezettudatos megoldások között nevesíthetjük többek között az energiahatékony, fenntartható épületüzemeltetést, gépészeti megoldásokat és világítástechnikát, a szelektív hulladékkezelést, miközben az új bérlemények kivitelezésénél a korábban beépített anyagokat (burkolat, szőnyeg) és a meglévő bútorokat újrahasznosították. A BREEAM very good kategóriájú ingatlan rendelkezik Access4You akadálymentes épület minősítéssel is.

Fotók: azevirodaja.hu és andrassypalota.hu

Az Év Irodája pályázatra november 30-ig itt lehet jelentkezni.