Az eladók makacsul ragaszkodnak az eredeti árakhoz, így pedig a nyakukon marad a lakás

Rendkívül nagy a bizonytalanság és a zűrzavar az árazás kérdésében most a hazai ingatlanpiacon. Egyrészt nem minden eladó hajlandó tudomást venni a változásokról, másrészt nagy az eltérés a hirdetési és a valós tranzakciós árak között. Előbbiek nem nagyon ereszkedtek, utóbbiak már inkább.

A csökkenő kereslet nem eredményezte a hirdetési árak mérséklődését, vagy legalábbis nem drasztikus mértékben. A 2008-as válsággal szemben, amikor zuhantak az ingatlanárak, ez most nem következett be, mintha az eladók “nem fognák fel”, hogy változott a helyzet, illetve ha fel is fogják, nem tudnak engedni az árból, hiszen ha másik ingatlant akarnak venni az eladott ingatlan árából, akkor szintén magas árakkal szembesülnek – magyarázták a Balla Ingatlan szakértői.

Az eddigi forgalomcsökkenés tehát nem járt az árak mérséklődésével, legfeljebb csak stagnálásával, pedig miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Csak egy-egy szegmensben tapasztalható némi árcsökkenés, reagálva a bezuhanó keresletre, ez azonban továbbra sem mondható általánosnak: a kínálati, vagyis hirdetési árakra leginkább a stagnálás jellemző. Ezek a magas árak is hozzájárultak ahhoz – a magas hitelkamatokon túl -, hogy hónapokra teljesen ledermedt a piac.

Bár a hirdetési árak egyelőre nem igazodtak a kereslet szűküléséhez, ugyanakkor az értékesítésnél már jelentős mértékben visszaestek az árak. Persze van, ahol az értékesítési áraknál is csak minimális, legfeljebb két-három százalékos csökkenésről beszélhetünk. Az ingatlanközvetítők ugyan tisztában vannak a reális értékesítési árakkal, tehát amelyekért belátható időn belül némi alkuval eladható lenne egy ingatlan, az eladók 90 százaléka viszont ezeket az árakat nem voltak hajlandóak elfogadni, tették hozzá a Balla Ingatlan szakértői.

Fotó: Getty Images