Az energiaválság űrsebességre kényszeríti az ingatlanpiaci digitalizációt

Az ingatlanpiac az egyik legkevésbé digitalizált szektorok egyike, ami annak köszönhető, hogy a 2015-2020 közötti időszakban kiemelten sikeres volt az ágazat, ezért nem voltak rákényszerítve a szereplők, hogy hatékonyan bánjanak az erőforrásokkal. Most azonban változnak az idők, amely ösztönzi a digitalizációt is. Olyan történelmi időszakban élünk, amikor megtapasztalhattuk a világméretű járványt, most pedig háború zajlik, emellett globális energiakrízis fenyegeti a világot, vezette fel a beszélgetést Kalmár Zoltán moderátor, a ProptechZoom alapítója.

Lemaradtunk a fejlesztésekkel

 Az energetikában meglehetősen sokrétű változások zajlanak, sőt, paradigmaváltásnak lehetűnk a szemtanúi. Már évekkel ezelőtt megkezdődött a zöld megoldások térhódítása, most azonban egy sokszereplős vihar kellős közepén vagyunk. Ráadásul olyan világpiaci tényezők is nehezítik a helyzetet, mint például Kína járvány utáni reorganizációjának még nagyobb energiaszükséglete, vagy a németországi napenergia-fejlesztések következményeként megdráguló technológia és eszközállomány, vázolta a világpiaci helyzetet Kovács Kolos energetikai tanácsadó.

Az egyik fontos tényező, hogy az európai piacokon a földgáz és a villamosenergia árszerkezete szoros összefüggésben áll egymással. Emellett Magyarországon elmaradtak a hálózatfejlesztések, ezért egy korszerűtlen villamosenergia-infrastruktúra vesz körbe minket. A hálózat rugalmatlansága többek között a napenergia-iparág bővülését is hátráltatta. A rezsicsökkentés miatt pedig a magánháztartásokat érintő energiahatékonysági beruházások is elmaradtak. Most egy decentralizációs folyamat indult el, amely a központi nagy erőművek világából átvezet a kis vagy közepes erőművek világába, tette hozzá Kovács Kolos.

A nagy erőművek nem elég rugalmasan termelnek, így például a hirtelen fellépő plusz igények kielégítése céljából gázturbinával termelték az áramot, ami a mostani helyzetben egyre lehetetlenebb küldetés. A rugalmasság és hatékonyság növelésének eszköze lehet, ha a felhasználói oldalról vezéreljük a fogyasztást, de ehhez hiányzik még a kiépített infrastruktúra. Új jogszabályok kellenek, amihez már megvan a központi akarat, de az átalakuláshoz időre van szükség. A cél az, hogy kisebb energiaközösségek alakuljanak, illetve olyan aggregátorcégek működjenek, amelyek összefogják és koordinálják ezeket a kapacitásokat, vette át a szót Piya Csaba, az Asseco CE Hungary technológiai vezetője.

Az általános piaci helyzet után érdemes a mindennapok világába konvertálni a változásokat. Elég változatos ingatlanportfólióval rendelkezünk, és mi már a járvány alatt nagyjából negyven energiahatékonysági programot indítottunk el. Jelenleg pedig az a feladatunk, hogy a modernizációra adott válaszokat minél hamarabb megtaláljuk. Az energia árának növekedése alapvetően nem jelent rosszat, ha a hatékonyságnövelés és a megtakarítás kerül a középpontba. Ugyanis az olcsó energiát hajlamosak vagyunk pazarolni, most pedig a drasztikus áremelkedések kapcsolt módon elősegítik a környezettudatosságot és a fenntarthatósági törekvéseket is, magyarázta Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója.

Adatok és mérhetőség

Az energiaválság egyrészt óriási problémákat vet fel, másrészt óriási lehetőségek adódnak a proptech fejlődésére. Eddig az innováció nehezen tudta kimutatni a költségmegtakarítást, de most a krízis miatt a digitalizációs termékek hatékonysága és mérhetővé tétele előtérbe került, az adatok elemzése pedig a versenyképesség felé mutatja az utat, folytatta Kalmár Zoltán.

Az energiával kapcsolatban rengeteg adat keletkezik, amelyeket strukturálni kell, majd a következtetések levonása után jöhet a döntéshozatal. A megtakarítások elérése érdekében a rendszereket egyre inkább automatizálni kell, vagyis a bejövő adatok alapján ne csak analizálni tudjunk, hanem hatékony beavatkozásokat is tudjunk eszközölni. A kulcsszó a mérés, hiszen az adatok tudják kimutatni az új megoldások hatékonyságát, tette hozzá Kalmár Zoltán.

Számtalan lehetőség adódik az energiahatékonyság érdekében, csak ki kell építeni az új eszközrendszereket. A proptech fejlődése felé vezető úton olyan vezérelhető eszközökre van szükségünk többek között, hogy például a központi hűtés-fűtés rendszerben lehessen állítani a hőmérsékletet egy-két fokkal, ami önmagában megtakarítást eredményezhet.

De ezen túl, ha meg tudjuk tippelni előzetesen a fogyasztásunkat, akkor egy olyan energiamenetrendet tudunk kialakítani, amelynek segítségével akár 5-10% árkedvezményt is elérhetünk. A szolgáltatók számára is kedvező az előzetes menetrend, hiszen ütemezni tudják az energiabeszerzést és -termelést, mi pedig a rendszer vezérlésével akár negyedórás időszakokban is kevesebb energiát fogyaszthatunk, ez a rugalmasság pedig költségmegtakarítást jelenthet a számunkra. A kisebb energiaközösségek rendszerbe kapcsolása is növeli a hatékonyságot, sőt, ha energiát tárolni is tudjuk, az növeli a felhasználás optimalizálását is, mondta Piya Csaba.

Mi lesz egy év múlva?

Felmerül a kérdés, hogy vajon a mostani változások mennyire lesznek hatékonyak és gyorsak. Ezért érdemes eljátszani a gondolattal, hogy vajon egy év múlva hogyan alakul az energiaszektor és az új proptech megoldások hogyan válhatnak be.

Számtalan energetikai termék jött létre az elmúlt időszakban, új szereplők lépnek a piacra, illetve a meglévő szereplők új szerepet is játszhatnak. A klasszikus energiatermékek jelentősége kis mértékben csökkenni fog, így például a lakossági fogyasztók, akik eddig passzívan szemlélték az energiaügyeket, most aktivizálhatják magukat alternatív energiafelhasználással is. De mivel akár egy nap alatt nagyot változhat a földgáz és a villamosenergia ára, nehéz az energiaszektorban látnoknak lenni, mondta Kovács Kolos.

Az elmúlt években az infrastruktúrafejlesztésre nem nagyon költöttek, a lemaradást pedig egy év alatt nem lehet behozni. Ha csak a villamosenergia-elosztóhálózatot nézzük, nincsenek felkészülve a szolgáltatók, hogy sokkal több megújuló energiát, napelemet kössenek a rendszerre. Annyira centralizált az európai hálózat, hogy ha egy országban probléma adódik, az kihat más országok rendszereire is. Az árak folyamatosan nőnek, hiszen keleten is egyre többek akarnak jól élni, a közel 8 milliárd emberből egyre többen egyre jobb életszínvonalat érhetnek el, amihez pedig energiára van szükségük, tette hozzá Piya Csaba.

A diverzifikáció mellett növekszik a rendszerek hatékonysága, amire szükség is lesz, hiszen az már nem realitás, hogy az energia olcsó és hozzáférhető is legyen egyszerre. De az energiaválság egy olyan forradalmat is elindíthat az ingatlanszektorban, ami például a fintech iparágban már korábban beindult, magyarázta Giller Tamás, a NEO Property Services gazdasági vezérigazgatója. Valószínűleg drága lesz az energia, de mivel végesek a források, ezért kevesebbet fogunk felhasználni, ami viszont jó hír. Reméljük, hogy egyre több olyan átfogó program indul el, amelyek az energetikai fejlesztéseket fogják támogatni, összegzett Kovács András.

Címlapfotó: balról jobbra, Kalmár Zoltán, Kovács András, Giller Tamás, Piya Csaba, Kovács Kolos.