Az Indotek betört a budapesti lakáspiacra. A régebbi irodaházak akár lakóparkok is lehetnek

Befejezte Pünkösdfürdőn a 316 lakásos BudaBright építési munkálatait az Indotek Grouphoz tartozó Magyar Ingatlanberuházó Zrt. A lakópark az ingatlanfejlesztő eddigi legnagyobb és egyben első zöldmezős projektje, amely kiváló infrastruktúrával, elhelyezkedéssel és A+ energetikai besorolású lakásokkal kínál, lendületet adva ezzel a III. kerület lakáspiacának. Emellett a vállalat többek között irodaházak átalakításában is gondolkodik, egyik legújabb projektje a Petneházy utcában e stratégia mentén valósul meg.

2024 júniusában elkezdődik Budapest III. kerületében, a Magyar Ingatlanberuházó Zrt. (MIB) fejlesztésében megvalósult BudaBright lakópark lakásainak birtokbaadása, amelyek 96%-a már értékesítésre került. A 316 lakásos lakópark Pünkösdfürdőn, a Septimius Severus és az Ipartelep utcák által határolt területen kínál kiemelkedő minőségű, új építésű otthonokat jövőbeni tulajdonosai számára.

A közel 33 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztés épületeiben a kisebb, stúdiójellegű lakásoktól egészen a 100 négyzetméteres, 3 szobás lakásokig választhatnak a vásárlók. Az otthonok korszerű, megújuló energiaforrást hasznosító hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerrel és A+ energetikai besorolással rendelkeznek. A fejlesztő az értékesítést még 2021-ben kezdte meg, többek között ennek is köszönhető a kedvező 1,2 millió forint/négyzetméteres átlagár. A legolcsóbb m2-ár 900 ezer forint körül alakult, míg a legdrágább ingatlan 1,35 millió forintos négyzetméteráron talált új gazdára.

A parkolószinten elektromos töltőállomások találhatók, a lakóépületek által határolt területen pedig közösségi kertet is kialakítottak, amelyet a lakók bármikor, igény szerint használhatnak. A Duna-part és a Római-part közelsége széles körű szórakozási, kikapcsolódási és sportolási lehetőségeket nyújt az ide költözőknek.

A BudaBright a 2021-ben létrehozott Magyar Ingatlanberuházó (MIB) Zrt. első teljesen zöldmezős és egyben a legnagyobb lakóingatlan-projektje. A MIB a megalapításától kezdve a fenntartható épülethasznosítást és értékmegőrzést szem előtt tartva tervezte és bonyolította le korábbi fejlesztéseit. A társaság a munkatársai szaktudására és a régebbi ingatlanok funkcióváltását megvalósító fejlesztéseinek komplex tapasztalataira alapozva valósította meg első zöldmezős mintaprojektjét.

A vállalat elkötelezett amellett, hogy megfizethető árú, minőségi lakóingatlanokat fejlesszen, nagy hangsúlyt fektetve a vevői igényekre, a piaci trendekre, valamint a fenntarthatósági elvárásokra. A fenntarthatóság és energiahatékonyság kiemelt szempont a beruházások tervezési és kivitelezési folyamataiban, hiszen a MIB célja, hogy olyan otthonokat teremtsen, amelyek nemcsak esztétikai szempontból vonzóak és modernek, hanem kényelmesek, praktikusak és fenntarthatóak is a mindennapi életben.

„A BudaBright projekt a MIB Zrt. eddigi legnagyobb projektje. Elmondhatjuk, hogy e projekt révén Társaságunk már több mint 50 000 négyzetméter lakóparki ingatlan fejlesztését zárta le sikeresen, továbbá a munkatársaink jelenleg is gőzerővel dolgoznak nagyságrendileg 200.000 m2 fejlesztés előkészítésén. Társaságunk folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekben valós értéket tudunk teremteni, így büszkék vagyunk arra, hogy a közeljövőben számos ilyen projektünk is fontos mérföldkőhöz érkezik – mondta a beruházás átadása kapcsán dr. Hüse István, a MIB Zrt. vezérigazgatója.

Felkészülnek az irodaházak

Majd hozzátette, hogy a következő lakóprojektek Angyalföldön a Petneházy utcában, illetve a Zuglóban az Angol utcában valósulnak meg. A MIB Zrt. több szempont mentén fejleszt lakóprojekteket, hiszen a Petneházy utcában egy régebben épült irodaházat alakít át társasházzá. Itt jelentős szerep jut az Indoteknek is, hiszen a vállalat a kezdeti időkben B és C kategóriás irodaházakra és logisztikai ingatlanokra fókuszált, azonban az utóbbi években egyre többféle eszköztípusban gondolkodik.

Különösen érdekes ez a fajta megközelítés a pandémia óta, hiszen a hibrid munkamódszerek és a home office elterjedése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a B és C kategóriás irodaházak, ahol jelentős pénz emészt fel a korszerűsítés, az új típusú irodaterek kialakítása, a kényelmi funkciók elhelyezése és az energiahatékony műszaki taratalom beépítése. Míg az új, zöld irodaházak megtelnek bérlőkkel, addig ezek az ingatlanok nehézségekkel küzdenek. Az egyik lehetséges megoldás a funkcióváltás, vagyis akár szálloda vagy társasház kialakítása az irodaházak falai között.

A MIB Zrt. másik projektje az Angol utcában egy zöld beruházás, vagyis a régi épületkomplexumot ledózerolták, és már a negyedik szintnél járnak a kivitelezők. De emellett további fejlesztéseket is tervez a vállalat, amely alapvetően a középosztályt célozza meg a termékeivel, vagyis egyelőre nem a drága, szinte luxuskategóriájú újlakásokat részesíti előnyben.