Az iroda már csak egy nagy konferenciaszoba?

Az irodapiacot számos hatás érte az elmúlt évtizedekben és években, mondhatjuk, hogy előtte meg szinte semmi sem történt harminc évig. Kivéve a fülkés-irodarendszert, az ún. cubicle-szisztémát még a múlt évezredből, amely amennyire népszerű volt, olyan gyorsan omlott össze. Eleinte jól jött a kis privát terület, aztán már ifigettónak nevezték a szlengben. Majd elérkezett a technológiai forradalom a maga amerikai startupjaival és később bálnáival (Google stb.), akik megalkották a nagyteres irodát, amelyet amúgy már használtak száz éve is.

Majd elérkezett a pandémia, most pedig a posztcovidban a hibrid, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi valójában az új trend, ami nyilván nem is annyira új. Az utóbbi időben is változik a munkahely, mégha nem is határozhatjuk meg pontosan, hogy mi lesz belőle. Mivel egyre többen dolgoznak otthonról, az iroda már nem lehet csupán az otthoni laptop alternatívája. A munkahely e szellemben a céges nappali, ahol a dolgozók másokkal lehetnek együtt. 

A pandémia idején megerősödött az elmagányosodás, a céltalanság és a kedvetlenség, ennek ellensúlyozására alakulhat át az iroda egy gigantikus kanapévá, ahol az egyik legfontosabb emberi tevékenység, a kommunikáció zajlik. Legyen szó ötletelésről, a projektek aktuális áttekintéséről vagy egy hétköznapi beszélgetésről, sokkal több interakció történhet az irodában, mint otthon. Az együttműködés annyira fontossá válik a jelenlegi helyzetben, hogy már több helyet tartanak fenn a közösségi zónának vagy éppen a konferenciateremnek, mint az íróasztaloknak.

A kisebb-nagyobb konferenciaszobák, tárgyalók egyre fontosabb szerepet kapnak a munkatérben. A hibrid munkavégzés a konferenciaszobák szinte minden aspektusát megváltoztatták, az elrendezéstől az audio/vizuális berendezéseken át egészen a vállalati munkafolyamat-szoftverbe való integrációig. Ahhoz, hogy a konferenciaszobák vonzerőt jelentsenek, könnyen használhatónak és kényelmesnek kell lenniük, vagyis már itt is fontos az esztétika és funkcionalitás.

A konferenciák, megbeszélések többnyire hibrid találkozók, ahol a teremben részt vevők mindig szorosabban kötődnek egymáshoz, míg az online csatlakozók könnyen kiszorulhatnak a beszélgetésből, hiszen a fizikai jelenlét mégiscsak más. A jó konferenciatermek azonban segíthetnek kiegyenlíteni az erőviszonyokat, itt jönnek a képbe az arcfelismerő szoftverek vagy az olyan alkalmazások, amelyek kiküszöbölik a visszhangot.

Ez az újszerű együttműködés sokkal többet jelent, mint egy beszélgetés. A technológia megkönnyíti a dokumentumok megosztását, hogy azok hasznosak legyenek a személyes és a digitális látogatók számára. Sőt, a szervezők oly módon is kreatívak lehetnek a digitális megosztottság áthidalásában, hogy például ugyanazokat az ételeket és italokat rendelik az otthoni résztvevőknek, mint a személyesen jelenlévőknek.

Természetesen fontos a hatékony térkihasználás, főleg a mai időkben, amikor spórolnak a helyekkel. Szobafoglalási szoftver segít abban, hogy mindenki eredményesen tudja használni a konferenciatermeket. Az irodavezetők számára mindig is problémát jelentettek azok a dolgozók, akik kisebb csoportoknak vagy maguknak foglalnak le nagyobb termeket. Az itt eltöltött idő egyre értékesebbé válik, ezért egyes irodatervezők olyan terekkel is kísérleteznek, amelyek kis konferenciaszobaként vagy egyszemélyes telefonfülkéként is funkcionálhatnak.

Úgy tűnik, hogy a konferenciahelyszínek egyre nagyobb teret nyernek az irodákban. Más funkciójú zónákat, például közösségi vagy rugalmas tereket kezdenek majd felszerelni a videokonferenciákhoz szükséges lámpákkal, kamerákkal, mikrofonokkal, hangszórókkal és képernyőkkel. A hibrid irodamodell terjedése tovább erősíti ezt a folyamatot, és egyelőre szép jövő előtt áll a konferenciaszoba.

Fotó: Getty Images