Az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását javasolják

Lakás 2021-10-29

Hosszú távú tervezhetőséggel a bevezetett otthonteremtési intézkedések még több pozitív gazdasági és társadalmi hatással járnának. Ezért a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) javasolja az otthonfelújítási támogatás és az áfakedvezmények meghosszabbítását, valamint egy legalább egy évtizedre szóló otthonteremtési program kialakítását.

A jelenlegi lakástámogatási rendszer a Kormányzat elkötelezettségét mutatja a családok támogatása és az otthonteremtés mellett. Ezek a támogatások a rendszerváltást követő egyik legnagyobb ösztönző hatást adhatják. 

Egy fontos elemet hiányol a TLE a mostani otthonteremtési politikából: a kiszámíthatóságot, az évtizedes előrelátást és tervezést.

  • Az otthonfelújítási támogatás óriási célcsoportot érint, hiszen a hazai lakásállomány mintegy 70 százaléka korszerűsítésre szorul. Ilyen nagy volumenű felújítási munkát azonban csak évtizedes távlatban lehet úgy ütemezni, hogy az építőipar ezt munkaerő- és építőanyagkapacitással ki tudja szolgálni. 
  • Az új lakások értékesítésére vonatkozó 5% áfa azok után a lakások után érvényesíthető, amelyekre 2022.12.31-ig megkapta a fejlesztő az építési engedélyt, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint (és az építését 2026.12.31-ig befejezték).  Bár a kedvezmény további négy évig felhasználható, a fejlesztőknek csak két év áll rendelkezésükre a projektek előkészítésére, ami nagyobb társasházak építése esetén kevés lehet. Ez azt eredményezheti, hogy a vártnál kevesebb építési projekt kap engedélyt, és 2022. után erőteljesen vissza esik majd a társasházépítés. Ez az áfakedvezmény lejártával mutatkozik meg majd erőteljesen.

A sikeres lakásügyi intézkedések előfeltétele a kiszámíthatóság, ezért a TLE javasolja, hogy a lakásépítési / -felújítási ciklikusság csökkentése érdekében legyen hozzávetőleg öt éves előrelátás az otthonteremtési intézkedésekkel kapcsolatban. Szükségesnek tartanak továbbá egy 15 évre szóló, átlátható, koherens és rugalmas lakásprogramot. Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

Fotó: pixabay.com

Partnereink