Az új csok megnyithatja az utat egy bérlakásprogramhoz?

A Kormány felismerte, hogy másfajta otthonteremtési támogatás szükséges a városokban és a kisebb településeken. Ennek fényében megváltozik a jövő évtől a csok rendszere. A falusi csok marad és kibővül, a városokban új program kerül bevezetésre. Városi környezetben a csok új eleme lehetne egy állami bérlakásépítési program is, írja a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Parlamentben napirend előtti felszólalásban a családtámogatásokról szólva a következőt mondta: a falusi csokot nemcsak, hogy megtartjuk, hanem annak megemeljük az értékhatárát, és a városit, ami iránt leesett az érdeklődés, megtarthatnánk éppen, de ez nem egy észszerű javaslat, mert azt látjuk, hogy a városokban a csok támogatási forma már nem elegendő. Annak a fönntartása helyett egy új dolgot kell megindítani. És ezt januártól meg is fogjuk indítani.”

A jelenlegi csok helyébe lépő új támogatási programról, az úgynevezett csok+-ról pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter árult el néhány részletet a múlt heti egri közgazdász vándorgyűlés után. Mint elmondta, a koncepció kész és hamarosan tárgyal róla a kormány. Ezt 40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére fogják kínálni, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A program kombinálva lesz adósságleírással, a megvalósult gyerekvállalás után csökkenni fog a hiteltartozás. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, ennek részletei még kormánydöntésre várnak. A már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a csok+.

Ezek szerint a csok+ program azoknak a pároknak lesz elérhető, akik vállalnak gyermeket a jövőben, hasonlóan a babaváró kölcsönhöz. Városi környezetben a családtámogatási program eleme lehetne egy olyan bérlakásprogram, amely figyelembe veszi a gyermekek számát, és ez alapján a jövőben akár tulajdonszerzésre is lehetőséget ad.

Az állam által meghatározott bérlakásépítési program hatékonyan tudná mérsékelni az építőipar és a lakásépítések ciklikusságát, valamint segíthetne abban is, hogy a lakásállomány megújulásához szükséges lakásszám megépüljön Magyarországon. Ez az intézmény olyan eszköz lehetne, amely alkalmas a lakásépítési hullámvölgy mérséklésére, a fiatal szakemberek, a fiatal családok itthon tartására, a népesedési célok támogatására is. Fontos, hogy ebben érvényesüljenek a fenntarthatósági és „zöld” építészeti szempontok is.

Egy ilyen rendszer felállítására jó példa lehet az osztrák közhasznú bérlakásrendszer működése. A finanszírozásra pedig akár EU-s források is elérhetők lehetnek: Spanyolország 20 ezer megfizethető bérlakást épít 2026-ig energiatakarékos épületekben.

Fotó: Getty Images