A bérlakásokban élőknek kérnek rezsitámogatást

A két önkormányzat szerint a IX. kerületben 367 család 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a XIII. kerületben pedig 425 család kilenc olyan bérházban él, amelyekben a fűtést és melegvizet biztosító központi gázkazánhoz egy gázóra tartozik.

Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azonban – a már megérkezett gázszámlák szerint – nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát, így a két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott.

Hozzátették, az energiaszolgáltató szerint a teljesen önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem minősül a kormányrendelet által előírt társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak egy központi gázkazán van. Az önkormányzatok álláspontja szerint azonban az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz nem piaci árú földgázszolgáltatását, ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem.

A minél gyorsabb megoldás érdekében Baranyi Krisztina IX. kerületi és Tóth József XIII. kerületi polgármester azt kéri a miniszterelnöktől, minél hamarabb módosítsák a kormányrendeleteket, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlők se legyenek kizárva a kedvezményes lakossági szolgáltatásból.

Fotó: Getty Images