Bizonytalanság az Észak- és Bel-Budai lakáspiacon

Sem a vevők, sem pedig az eladók nem tudják, pontosan hol járnak most az ingatlanárak, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szakértő szerint ez az elsődleges oka annak, hogy kevés a tranzakció az ingatlanpiacon, ahol túlárazva most biztosan nem lehet értékesíteni.

Érdeklődők, nézelődők vannak leginkább Észak- és Bel-Buda ingatlanpiacán, akik keresik a reális árazású ingatlanokat. Ha ilyet találnak, akkor komolyabbá válik az érdeklődésük, esetleg ajánlatot is tesznek, ugyanakkor még ajánlattétel esetén is ritkán jutnak el a vásárlásig – mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője.

Az ingatlanközvetítő arra hívta fel elsősorban a figyelmet, hogy még abban az esetben is, amikor egy ingatlan ára megközelíti a jelenlegi piaci árat, akkor is inkább csak érdeklődők jelennek meg a hirdetés hatására, akik korántsem tekinthetők komoly vevőnek.

Az érdeklődőkre pedig most az jellemző, hogy úgy vágnak bele az ingatlanvásárlásba, hogy nincsenek határozott elképzeléseik, esetleg még utána sem néztek annak, hitelképesek-e. A hitelre történő vásárlás egyébként nem is jellemző most. Az érdeklődők közül sokan sorban adják az ajánlatokat az eladó ingatlanokra, melyekből aztán nem lesz adásvétel. Esetleg csak egy ajánlatot adnak, de utána nem jelentkeznek többet.

De nem csak a vevők bizonytalanok, hanem az eladók is. Nem tudják, hogy hol járnak most az ingatlanárak, nem igazán fogadták még be azt az információt, hogy a korábbi árszinteken nem lehet ingatlant értékesíteni. Akik valóban el akarják adni az ingatlanukat, azok kénytelenek mérsékelni a hirdetési árat, mert látják, hogy nincs érdeklődés, ha ragaszkodnak az eredeti árhoz. Ugyanis ebben a nagy bizonytalanságban az az egy biztos, hogy minden tranzakció, mely végül realizálódik, “olcsó”, piaci, tehát reális áron történik.

Az értékesítési áraknál egyébként azt lehet látni, jelentős mértékben visszaestek: 1 millió forintos értékesítési árra a legtöbb esetben már nem számíthatnak az eladók Bel- és Észak-Budán, amennyiben átlagos állapotú, használt ingatlant értékesítenének – jelezte a szakértő. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy akad olyan ingatlanértékesítés, amikor az induló árat akár harmadával is kénytelen csökkenteni annak tulajdonosa, hogy megfogjon egy komoly vevőt. Viszont egy reális árú ingatlant napokon belül, alku nélkül is el lehet adni.