Brutális emelkedés a lakáshiteleknél

Nem volt nehéz megjósolni, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának januári kamatdöntése és az azt követő, a jegybank által várt inflációs pálya, valamint kamatemelési tervek megismerése után beindulnak az árazási munkacsoportok a bankokban.  

Két hét alatt is nagyot drágult a világ

Az immár általánossá vált kamatemelésben egy 20 évre felvett, 20 milliós hitel esetében a legjobb banki adósoknak ajánlott legkedvezőbb kamatajánlat 10 éves kamatperiódusra január közepéhez képest 30 bázispontot romlott. Mindez a havi törlesztőrészletben azt eredményezte, hogy a törlesztőrészlet alig marad havi 125 ezer forint alatt, s a futamidő alatt visszafizetendő összeg már kevesebb, mint 2 ezer forinttal marad el a 30 millió forinttól. 

A 20 évre fixált hitelek esetében a legjobb adósok ennél keményebb drágulást tapasztaltak. Itt hasonló paraméterek mellett a legjobb ajánlat havi törlesztőrészlete alig több, mint két hét alatt 4,3 százalékkal, 127 900 forintról 133 400 forintra nőtt, s a teljes visszafizetendő összeg 30,7 millióról 32 millió forintra nőtt. A rosszabb minősítéssel bíró ügyfelek ennél jelentősebb drágulást is tapasztalhatnak, ha a januári és a februári ajánlatokat összevetik.

Heti változások

A Raiffeisen Banknál az 5 éves kamatperiódusú és 5 éves végig fix hitelek 35, a 10 éves kamatperiódusú és 10 éves végig fix hitelek 15 bázisponttal lettek drágábbak az év második hónapjától. A kedvezmény nélkül elérhető legjobb kamat 5 évre 6,74, 10 évre 6,54 százalék lett – ez utóbbi a most változatlan 15 éves végig fix hitelek kamatával egyezik meg.

A K&H Banknál a 12 havi BUBOR-hoz kötött üzleti feltételű lakáshitelek és a fogyasztóbarát lakáshitelek kamata a legrosszabb minősítésű adósok (a banknál K6 kategória) esetében a kamatciklustól függően 7,9-8,31 százalékra nőtt.

Február 1-től az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 0,5 százalékponttal emelkedett a Sopron Banknál. Így standard feltételek mellett az új otthon lakáshitel s a 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel kamata 6,59 százalék helyett 7,09 százalék lett. Ugyanezen a kamaton fut az 5 éves kamatperiódusú hitel is, ám míg az előző kettő 7,6, utóbbi 7,64 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) fut a példa szerint. Legalább 10 millió forint igényélése, 400 ezer forint jövedelem a bankhoz utalása mellett a kamat 5,44 százalékra szorítható le.

A MagNet Banknál a 6 hónapos változó kamatozású hitel kamata 9,8 százalékról 10,2 százalékra nőtt. A Stabil Ötös és Stabil Tízes hitelek kamata ugyanúgy 0,4 százalékponttal lett magasabb. Az 5 éves fixálásra így 7,4, 10 évre 7,9 százalék az új ajánlat.

A referenciakamatok drágulása miatt emelte az Otthonteremtő hitelek kamatait a CIB, a Gránit és az UniCredit Bank is – ez ugyanakkor nem az ügyfél által fizetett kamatra, hanem az állami kamattámogatásra hat. Az Erste Banknál az áthidaló hitelek kamatát emelte meg a referenciakamat változása.

Nincs megállás

A kamatemelés folytatódik. E hét hétfőtől, február 7-től drágított az MKB Bank. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 50, a 10 éveseké 40 bázisponttal emelkedett. Így az extre ajánlatban a 10 éves kamatperiódusra igényelt kölcsön már olcsóbb, mint az 5 évesé, míg a legjobb, az exkluzív ajánlatban már összecsúszik a top-ügyfeleknek ajánlott 5,29 százalékos kamat. A 10 éves kamatciklussal bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelnél (MFL) szintén 40 bázispont volt az emelés, kivéve a normál kategóriát, mert ott 7,37 százalékról 64 bázisponttal, 8,11 százalékra ugrott a kamat.

Február 14-től az 5 éves kamatperiódusú ügyleteknél 40, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél 30 bázispontos emelést hajt végre az Erste Bank a piaci kamatozású jelzáloghitelek esetébe, A legjobb ügyfeleknek – 30 millió forint feletti hitelösszeg és 600 ezer forintos havi jóváírás vállalása esetén – a fentieknél 10 bázisponttal magasabb, 0,5 és 0,4 százalékpont lesz a változás.

Fotó: Getty Images