A Budapest ONE elfoglalta méltó helyét a budapesti ingatlanpiacon

A kivitelezés utolsó szakaszához érkezett a Budapest ONE irodakomplexum, hiszen a 2020 elején átadott, 25 ezer négyzetméteres első ütemet követően befejeződik a második és harmadik fázis is, amelyek még plusz 40 ezer m2 irodát kínálnak, illetve ide kapcsolódik 3500 négyzetméternyi kereskedelmi és szolgáltató terület is.

A két újabb ütem kiadottsága már most 70 százalék felett jár. A mai környezettudatos és emberközpontú irodatrendeknek megfelelően pedig mintegy 2500 négyzetméteres zöldfelület szolgálja a dolgozók regenerációját, vagyis az intermodális csomópontban szinte egy zöld oázis született.

De nem csupán egy új irodakomplexum épült fel 65 ezer négyzetméterrel, hanem az 52 ezer m2-es Etele Plazaval együtt már egészen jól kirajzolódik a Dél-Buda Városközpont a kelenföldi intermodális csomópontnál Őrmező szomszédságában. Ha valaki évek óta nem járt itt, és most tiszteletét tenné, akkor valószínűleg eltévedne, de semmiképpen sem ismerne rá a helyszínre, hiszen akkora átalakulásnak lehetünk a szemtanúi.

A metró mint jolly joker

A 36 hektáros új városközponti területen több százezer négyzetméternyi ingatlan felépítését tervezték, amelyek közül már nagy arányban megépültek ingatlanok. Sajnos a válság miatt a közeli centrumkórház fejlesztése késlekedik, helyén mindössze egy tábla jelzi, hogy mi készül a területen. Az egyértelmű, hogy a gigaberuházások akkor indultak be igazán, amikor átadták a négyes metrót, hiszen az szinte megfizethetetlen katalizátorszerepet adott az ingatlanpiacnak.

Nyilván a földalatti nélkül az Etele Plaza sem tudná hozni az elvárt számokat, de ugyanígy az irodakomplexum megközelíthetőségét is nagyban elősegíti. A kelenföldi projekt egyébként viszonylag hosszú múltra tekint vissza, de először a 2008-as válság dermesztette meg a piacot, így az itteni fejlesztéseket, másodszor pedig a metró átadása is csúszott, hiszen végül 2008 helyett csak 2014-ben adták át az új vonalat.

Városközpontok fejlesztője

A beruházó Futureal-csoport szinte már a városközpont-fejlesztések specialistája, hiszen hamarosan befejeződhet a Corvin Sétány kiépítése, ahol irodaépületek és lakóházak, pláza, illetve egyéb kiskereskedelmi egységek szolgálják a városlakók igényeit. Ott is deklaráltan fontos volt számukra a kék metró közelsége, hogy például az irodaházaktól maximum 300 méterre legyen egy metrómegálló, amely az épületek vonzóképességét is hatványra emelik.

Dél-Budán is kiemelt szerepet kapott a lokáció, vagyis az intermodális közlekedési csomópont megléte, amely az építészeti koncepcióval és az elérhető szolgáltatásokkal, üzletekkel együtt vonzó a nagyvállalatok számára is.

 „A lokáció, a megközelíthetőség és az emberközpontú környezet mellett az energiahatékonyság is a legfontosabb döntési tényezők közé került az irodaválasztásnál. A Futureal évtizedek óta mindig a legszigorúbb fenntarthatósági elvárások szerint fejleszti épületeit, sokszor iparági úttörőként. Ennek köszönhetően a jelenlegi helyzetben is képesek vagyunk vonzó lehetőségeket nyújtani még a különösen energiaköltség-érzékeny nagybérlők számára is” – hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

Energiahatékonyság és WELL

A BREEAM környezettudatos lvárásoknak megfelelően a Budapest ONE irodaházban alapfelszereltségnek számítanak a gépészeti és elektromos berendezések optimális működését biztosító intelligens épületirányítási rendszerek, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiahatékony fűtési és hűtési technológiák. Az irodapark Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését, amely a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során.

A piaci igényekre reagálva indította el a Futureal a Stay Safe kezdeményezését, amelynek keretében új egészségvédelmi előírásokat, illetve technológiai megoldásokat alkalmaznak. A teljes épületegyüttes tetején egy közel 500 méteres, rekortán borítású panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd, az új mélygarázsban pedig lehetőség lesz nem csak az elektromos autók, hanem az elektromos kerékpárok és e-rollerek töltésére is.