A csábítás művészete az irodaházakban. Új trendek új köntösben

Már több éves trend, hogy nem csak a munkahelyek közösségi terei kapnak kiemelt szerepet, hanem az irodaépületek is folyamatosan fejlesztik a közös helyszíneket, legyen az étterem, kávézó, konferenciaterem, sportlehetőségek vagy igényes belső park kültéri tárgyalóval.

Most a pandémia után az irodaházak lobby terei, előcsarnokai folyamatosan felértékelődnek, hiszen a belépők ezt a helyszínt látják elsőre, és ugye az első tíz másodperc varázsa mindent visz. A fogadó zónák mindig is fontos részei voltak az épületeknek, de többnyire csupán néhány másodpercig kaptak feladatot, amíg a dolgozók és a vendégek áthaladnak rajtuk, hogy felmenjenek a lifttel.

Az irodaházakban az előcsarnokok gyakran ridegek, ahol a recepció hatalmas pultja mögött igazítják el a vendégeket is. Ez azonban megváltozott a elmúlt években, és különösen most, hiszen a lobbyk egyre több helyen új külsőt kaptak, egyfajta családias lounge terekké avanzsáltak.

Egyre több absztrak, színes festmény vagy más képzőművészeti alkotás diszíti a lobbykat, kényelmes fotelek és kanapék növelik a komfortot. A világítás és a dizájnos lámpák, valamint a burkolatok mind-mind közelítenek a szállodai nívóhoz. Olyan élményeket kínálnak az új elemek és formák, amelyek felkeltik az érdeklődést és arra ösztönzik a dolgozókat, hogy visszatérjenek az irodába.

Az irodaház hivatalos személyzete sem különül már úgy el, mint korábban, egyre kisebbek a recepciós pultok, és egyre több gasztronómiai opció jelenik meg a lobby terek környezetében. Az applikációk is segítik az oldottabb légkört, hiszen azok segítségével felgyorsul a beléptetés, így a zsúfoltság egyre kisebb, a cirkuláció zökkenőmentesebbé válik. Az előterek az irodaházak virtuális névjegyei lettek, akár már az utcáról kirajzolódnak a belső terek, de ha belépünk az ajtón, rögtön felmérhetjük a hely szellemét.

Régebben a lobbyk megújítása szimbolikus jelentéssel bírt, hiszen jelezte a bérlőknek, hogy a régebben épült irodaház készen áll a legújabb piaci kihívások és igények teljesítésére, vagyis versenyképes a vadonatúj ingatlanokkal szemben is. Ma pedig az irodai visszatérésben is szerepet vállalnak, vagyis az előterek újjászabása újabb motivációval bővült.

Budapesten sincs ez másként!

Magyarországon is hódít ez a trend, az újak esetében nem kérdés a gigantikus lounge kialakítása, mint fogadótér, míg a régebbi épületek esztétikai ráncfelvarrása és műszaki megújulása együtt jár a újjászülető lobby terekkel. Néhány példát emeljünk ki a teljesség igénye nélkül!

Az Arena Corner irodaházban korábban a főépület és a Kerepesi úti épületszárny lobbyjának felújítására került sor, ma már egy letisztult és kényelmes közösségi tér fogadja az ide érkező bérlőket és vendégeket. A myhive Haller Gardens irodaház nemrégiben teljesen megújult, amelynek keretében a lobbyk is új funkciót és dizájnt kaptak. Ehhez kapcsolódva rugalmas coworking terekkel és egyéb funkciókkal bővült az irodakomplexum.

A City Center irodaház előcsarnoka is megújult, ahol különleges képzőművészeti elemek ékesítik az újjászületett tereket. Uganígy a Park Átrium Irodaházban is jelentős felújítások zajlottak, ennek keretében a fogadóterek átalakultak és új külsőt kaptak. Megemlíthetjük még az újjávarázsolt Atrinova irodaházban a hatalmas belmagasságú, impozáns központi földszinti csarnokot, ahol az elegáns és letisztult esztétika jelenti a nagybetűs élményt a látogatók számára. Ki ne szeretne ilyen helyeken dolgozni?

Ezek a tendenciák kiválóan megfigyelhetők Az Év Irodája verseny Az Év Közösségi Tere kategóriájában is, ahol egyre több irodaház méretteti meg magát a megújult közösségi tereivel, társalgóival, ahol szinte már tényleg úgy érezzük magunkat, mintha egy ötcsillagos szállodában töltenénk az időnket.

Címlapkép: Park Átrium – Az Év Irodája