Drasztikusan csökkenhetnek a korszerűtlen családi házak árai?

Egy erősebb első negyedév, és egy lassuló, gyengülő második negyedév jellemezte eddig az ingatlanpiacot, melyen így is átlagosnak mondható forgalom alakult ki. Az tapasztaljuk, hogy még mindig keresleti piac van, de lassul – jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője. 

A piaci mozgásnál ugyanakkor még mindig a kínálati ár a legfontosabb tényező, amit semmi nem ír felül. Második helyen viszont megjelent az ingatlanok energiafogyasztása, így fontossá vált nem csak a téli és a nyári rezsiköltség, hanem az éves energiafelhasználás is. Jelenleg ez az érdeklődők első kérdése – tette hozzá a szakértő, aki úgy véli, hogy a jövőben az energetikai tanúsítványoknak is nagyobb jelentősége lesz, akár házról, akár társasházi lakásról legyen szó.

Rácz Gyula szerint egyelőre kérdéses, hogy az energiaárak emelkedésével mennyire torlódnak fel a meghirdetett ingatlanok. Nyilván, ha jelentősen bővül a kínálat, az árcsökkenést hozhat, hiszen kínálati piac alakul ki. Úgy véli, hogy a jövőben jelentősebb kínálatbővülés várható a családi házak körében, amit már most is lehet érezni. Többnyire nagy, több száz négyzetméteres házak jelentek meg a piacon, miután kiderült, hogy emelkedni fognak az energiaárak.

Mint mondta, már eddig sem voltak népszerűek a korszerűtlen, elavult gépészettel, fűtésrendszerrel, rossz nyílászárókkal, gyenge szigeteléssel rendelkező nagyméretű ingatlanok, de most gyakorlatilag az eladhatatlan kategóriába fognak kerülni.

Szerinte az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, ott engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen – nem éppen olcsó – beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak. Az árcsökkentést azonban várhatóan nehezen lépik majd meg az eladók, így várakozásai szerint ez egy hosszú és nehéz folyamat lesz.

Az árak egyébként eddig nem ereszkedtek a piacon. Az első negyedévben emelkedés volt tapasztalható, és csak helyenként jelentkezett stagnálás, esetleg némi csökkenés. A második negyedévet is inkább csak az árak emelkedésének megtorpanása jellemezte, áresésről nem beszélhettünk sem a családi házaknál, sem a lakásoknál. Jelenleg az alku mértéke átlagosan 5-10 százalék között alakul, hiszen akadnak jól árazott ingatlanok is a piacon, melyeknél vagy egyáltalán nincs alku, vagy legfeljebb egy-két százalékról beszélhetünk. Az értékesítési időt is az ár határozza meg: akár két hét alatt is el lehet adni egy korszerű családi házat, főleg ha épp kevés hasonló ajánlat van a kínálatban.