Egy 50 négyzetméteres lakás háromnegyedére is elég a Babaváró hitel

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos – szabad felhasználású – Babaváró hitel. A múlt év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes – lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható – konstrukció, amely az érintetteknek számára az első lakásuk megvásárlásához jelenthet jelentős segítséget. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu összeállításából kiderül, hogy a Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró.

Felértékelődhet a Babaváró hitel a lakáspiacon

A Babaváró szerepe várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a kedvező feltételek miatt. Bár a lakások ára az elmúlt években fokozatosan növekedett, a drágulás üteme a múlt év során megtorpant a kereslet csökkenése miatt. Közben a kínálat bővülést mutat, ennek eredőjeként a különböző térségek, városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha pedig a babavárós vevőjelöltek ki tudják használni a piaci helyzetből adódó előnyüket, és lejjebb tudják szorítani a vételárat, akkor ez a kedvezményes hitelösszeg is nagyobb szerepet kap.

Továbbá a bérek várható emelkedése is javítja az összképet. Igaz, hogy az árak emelkedése miatt sok családnál, köztük a gyermekvállalást tervezőknél is növekedtek a kiadások, ám ez jó eséllyel csak rövid távon lesz így. Hosszabb távon az áremelkedés üteme lassulni fog, miközben a bérek továbbra is emelkedő pályán maradhatnak. Így a Babaváróhoz kapcsolódó – maximum 50 ezer forintos – havi törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családi költségvetésben. Lényeges szempont emellett, hogy a Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető. Ráadásul az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik, ha pedig futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik babánál pedig a teljes tartozást átvállalja.

Mire elég a Babaváró Budapesten, Győrben, Debrecenben vagy Miskolcon?

A money.hu összeállítása szerint egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elegendő, vagyis az önrészt fedezi a támogatás. A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény. Az alacsonyabb – 12,8-22,9 milliós – lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből.

A money.hu összeállítása felhívja a figyelmet arra, hogy a Babavárónak szigorú, minden banknál azonos feltételei vannak, ugyanakkor a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet, például a minimális életkort vagy az elvárt jövedelem mértékét tekintve. Ezért is érdemes alaposan tájékozódni a támogatás igénylése előtt. Szintén tanácsos átnézni a banki ajánlatokat, ha a Babaváró mellé a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező házaspár a szintén államilag támogatott csokos vagy piaci kamatozású lakáshitellel egészítené ki a Babaváró összegét a kiszemelt lakás megvásárlásához.

Fotó: pixabay.com