Elindult az ingatlan.com lakásárindex. 0,8 százalékkal mérséklődtek az országos átlagárak

Elstartolt az ingatlan.com új lakárárindexe, amely hosszú és rövid távon mutatja be a lakáspiaci trendeket, ezen belül a lakóingatlanok árának változását országos és regionális szinten – derül ki a társaság keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. A legfrissebb lakásárindex szerint az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal mérséklődtek az országos átlagárak az előző negyedévhez képest.

Naprakész mutató a gazdaságról és lakáspiacról

“Hosszú, másfél évig tartó folyamat eredményeként jutottunk el idáig, hogy elindíthassuk az ingatlan.com lakásárindexét, amely havi rendszerességgel mutatja be az országos és negyedévente a regionális lakásárak változását. Az árindex az ingatlan.com adatai alapján naprakészen ismerteti az aktuális piaci helyzetet.

Ez pedig kézzelfogható segítséget jelent a lakásvásárlást vagy lakáseladást tervezőknek, valamint az ingatlanközvetítőknek is. Emellett fontos gazdasági mutató, hiszen a lakásárak alakulása jó indikátora a gazdasági teljesítménynek is” – mondta Keleti József, az ingatlan.com Zrt. vezérigazgatója.

Árcsökkenés látható

A 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévhez bekövetkezett 0,8 százalékos árcsökkenést a már ismert tényezőkkel magyarázható – kommentálta a friss adatot az eseményen Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartottak az ingatlanpiactól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálatbővülés mostanra árcsökkenéssel párosult” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az ingatlan.com lakásárindexe lényegében azonnal megmutatja a kínálati piac alakulása alapján az árváltozásokat. A 2015 óta több mint 4,5 millió eladó lakóingatlan-hirdetés adatain alapuló ingatlan.com lakásárindex teljesen összhangban van a hivatalos lakásárindexekkel – például a KSH és az MNB – mutatóival.

Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség.

Az ingatlan.com lakásárindexe az adat.ingatlan.com oldalról indulva érhető el a https://adat.ingatlan.com/ingatlan-com-lakaspiaci-arindex/ linkre kattintva.

Milyen ingatlanokat keresnek a lakáshitelesek?

Korponai Levente, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezetője pedig azt emelte ki, hogy a lakásárak változásának alakulása a hitelpiac szempontjából is kulcskérdés. A 2010-es évek második felére jellemző alacsony kamatok nagyban hozzájárultak a lakáspiaci forgalom bővüléséhez.

A jelenlegi trendekről szólva a money.hu vezetője azt mondta: “a nagyvárosi csok év végi búcsúja miatt megnőtt az érdeklődés a támogatott konstrukciók iránt, így a Babaváró iránti kereslet is erősödött. A Hitelintéző szolgáltatásunk adatai szerint közel 40 százalékkal nőtt a csok és Babaváró hitelek iránt érdeklődők száma júniushoz képest a lakástámogatási rendszer átalakításáról szóló bejelentés óta.”

A szakember azt is elmondta, hogy a hétfőtől életbe lépett, a bankok által önkéntesen vállalt 8,5 százalékos kamatplafon pedig a piaci lakáshitelek iránti keresletnek adhat lendületet, ami élénkítheti a lakáspiaci forgalmat a következő hónapokban.

Fotó: pixabay