Eltűnt a lakáspiacról a hitelesek nagy része

Az elmúlt hónapokban óriási infláció bontakozott ki, mely hatással volt a hitelkamatokra, ennek eredményeként pedig a hitelre vásárló vevők gyakorlatilag teljesen “felszívódtak” a piacról – magyarázta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint sokan egyébként is meggondolják, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben bele merjenek-e vágni egy 20-25 éves elköteleződésbe.

A koronavírus, a háború vagy az energiaválság ugyanis mind bizonytalanságot okoztak az elmúlt években és hónapokban az ingatlanpiacon, de már azt is egyértelműen lehet érezni, hogy az emelkedő hitelkamatok miatt sokan kiestek a vevők közül. Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén azt érzékelte az elmúlt hónapokban, hogy jelentősen csökkent a hitelre vásárlók száma. Míg korábban az ügyletek mintegy 70 százalékánál vettek igénybe banki hitelt a vásárlók, ez 50 százalék alá mérséklődött. Jellemzően egyébként ezek is a támogatott hitelek köréből kerülnek ki – tette hozzá.

Nincs ez másként a belvárosi ingatlanpiacon sem, hiszen míg korábban jellemző volt, hogy a vételárnak akár 60-70 százalékát fedezték hitelből, ma már ez jellemzően csak 30-40 százalék. Elkezdett csökkenni a hitelfelvétel az ingatlanvásárlásoknál. Ennek eredményeként a megszerezhető hitel összege is kisebb, mint ami sok esetben az ingatlan megvételéhez kellene. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint legfeljebb 40 millió forintos hitelt vállalnak be a vevők, ennél nagyobb összegekre ritkán akad példa.

Érezhető, hogy sokan bizonytalanok, inkább kivárnak, mivel nem mernek, nem akarnak ilyen kamatok mellett hitelt felvenni – mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője is. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a fiatalok körében még mindig érdemesebb a saját ingatlan után járó törlesztőrészleteket fizetni, mint a bérleti díjat. A fiatalok egyébként általában 20-30 százalék önerővel vásárolnak, a babaváró és a CSOK-támogatással együtt a hitel a vételár 60-70 százalékát is kiteszi az esetükben.

A lakóingatlanok vásárlóira most az jellemző, hogy kevésbé bátrak, így olyan ingatlanokat keresnek, melyeket hitel nélkül, vagy legalábbis a korábban tervezettnél jóval kisebb kölcsön segítségével is meg tudnak vásárolni. Ráadásul az úgynevezett “zöldhitel” forrásainak elapadásával egyik pillanatról a másikra visszaesett a hitelek iránt érdeklődők száma. A magas kamat elriasztja őket, ráadásul sok ügyfélnek már a fizetése sem engedi meg a megnövekedett törlesztőrészletek finanszírozását.

A jelenlegi kamatszint mellett egy nettó 250 ezer forintos fizetésből mindössze 15 millió forint körüli hitel vállalható be. Ez jelentős önerő nélkül gyakorlatilag egyetlen budapesti ingatlan megvásárlásához sem elegendő. Kölcsönt ezért legfeljebb csak azok vesznek fel, akiknek kifejezetten magas a fizetése. De persze a kamatok emelkedése nem csak az ingatlanvásárlókat érinti: a jelenlegi kamatok mellett nincs könnyű helyzetben az sem, aki most hitelből próbál felújításba, korszerűsítésbe kezdeni.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa szerint sokat segíthetne most az ingatlanpiacon a “zöldhitel” újragondolása, újjáélesztése. Annál is inkább, mivel a zöldhitel azt a célt szolgálta, hogy modern, energiahatékony otthonok épüljenek. Ez pedig hasznosabb cél, mint felújítási támogatásból újraburkolni a fürdőszobát, esetleg kicserélni a konyhapultot, vagy beállítani egy jakuzzit a teraszra – magyarázta a szakértő.

Amennyiben a támogatási rendszer kifejezetten az energiahatékonyságot célozná, vagy akár egy nagyon kedvező hitellehetőségnek a feltétele lenne egy komolyabb energiahatékonysági javulás, az ismét megmozgathatná az agglomerációs ingatlanpiacot. Ez a gyakorlatban egy olyan építésre és energetikai korszerűsítésre felhasználható zöldhitelt jelentene, melynek kamata a jelenlegi 10 százalék feletti kamatszint alatt maradna a támogatás révén, tehát valahol 5-7 százalék környékén alakulna – tette hozzá a szakértő.

Fotó: Getty Images