Energiaválság idején a hagyományos iroda már nem menő

A munkaerőpiacon zajló generációváltás sem elhanyagolható tényező az irodapiacon, hiszen az újabb generációk számára a fenntarthatóság fogalma nem csak egy divatos közhely. A munkavállalók ezen generációja már nem csak arra figyel, hogy környezetbarát termékeket válasszon, minél több mindent újrahasznosítson vagy éppen kritikusan álljon a légi közlekedéshez. A környezettudatos szemlélethez hozzátartozik az is, hogy a munkahely mentesnek kell legyen a mérgező környezeti hatásoktól.

A világjárványok és háborúk, az emelkedő energiaárak, a recesszió réme, valamint az újabb generációk – és így az irodabérlők – környezetbarát hozzáállása miatt az irodatulajdonosok számára ma a maximális energiahatékonyság és a dekarbonizáció, azaz a károsanyag-kibocsátás csökkentése az elsődleges szempont. A fenntarthatóság fogalma ezért egyre inkább megjelenik majd a bérleti szerződésekben, és a vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert azzal, ha olyan megoldáscsomagot garantálnak a bérlőnek, amely minimalizálja az energiaköltségeket.

Hogyan lehet ezt elérni? 

A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez vezető hatékony megoldásoknak több területre kell fókuszálniuk. Az ingatlantulajdonosoknak az energiatermelés és -tárolás környezetbarát módjait kell választaniuk, például az irodaházakban napelemek használatát. A kibocsátás csökkentéséhez elengedhetetlen a megfelelő alapanyagok használata az építés és a szigetelés során. A fa, a zöld acél és a moduláris építés használatának a fenntartható filozófiát valló épületeknél alapértelmezetté kell válnia.

Át kell állni a maximálisan energiahatékony világítási rendszerekre, valamint alacsony kibocsátású fűtési és hűtési rendszereket kell alkalmazni, és az épületeket energiahatékony légkondicionálással kell felszerelni. Az épületek és az irodahelyiségek energiahatékonyságát az energiafogyasztás jobb ellenőrzése révén kell erősíteni. Kívánatos megoldás lesz itt az intelligens érzékelők használata az épületek fűtési, világítási és hűtési energiafogyasztásának nyomon követésére.

A hagyományos irodáknak meg kell szűnniük

A károsanyag-kibocsátás lehető legnagyobb mértékű csökkentésére irányuló törekvéseknek együtt kell járniuk azzal, hogy minden érdekelt fél – fejlesztők, tulajdonosok, bérlők, bérbeadók – tudatában legyen annak, hogy forradalmi változás zajlik az ingatlanpiacon. Ez mindenekelőtt az irodahelyiségek szerepének megítélését érinti. Sajnos a New Work kutatása azt mutatja, hogy az irodapiac az ESG-megfelelési követelményeket fenyegetésként éli meg, mivel a meglévő irodahelyiségek 90 százaléka nem felel meg ezeknek a szabványoknak. 

Az átalakulási kockázatok ezért magasak. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy nincs visszaút az üzleti modellek átalakítása elől, amelyeknek ma már pozitív választ kell adniuk az éghajlatváltozással kapcsolatos negatív fejleményekre. „Míg az irodatulajdonosok nem feltétlenül tudják, hogy hogyan reagáljanak a változásokra és a régi időkhöz való visszatérésben reménykednek, addig a bérlők adaptált megközelítést és teljesen új, a tényleges igényeiket figyelembe vevő megoldásokat várnak el” – mondja Hubert Abt, a New Work és a workcloud24 alapítója és vezérigazgatója.

Fotó: Getty Images