Ennyi volt? Kifulladt a szokásos év eleji lakásdrágulás lendülete

Számottevően csökkent a lakáspiaci forgalom az idén, a lakásárak pedig az első negyedévben minimálisan nőttek. A kínálati piacon pedig szélesebb választék, visszafogott kereslet a jellemző az ingatlan.com legújabb elemzése szerint, amely a KSH hivatalos első negyedéves adatai mellett több mint 250 ezer lakáshirdetés adatai alapján ismerteti azt is, hogyan változott idén a különböző vármegyékben és településtípusokat nézve a használt lakások eladási ára a kínálati piacon.

Csökkenő forgalom, bővülő kínálat

Az idei első negyedév során több mint 30 százalékkal kevesebb használt lakás cserélt gazdát. “Az adásvételek számának csökkenése várható volt, a lakóingatlanok piacát ugyanis visszafogta a bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok. Az adásvételek száma a múlt év eleje óta negyedévről negyedévre csökken, ezzel párhuzamosan az eladó lakóingatlanok kínálata fokozatosan bővül“ – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki arra számít, hogy az idén 100-110 ezer lakás cserélhet gazdát, szemben a tavalyi több mint 130 ezres forgalommal.

Az adatok szerint az első negyedévben a használt lakások árai országos szinten átlagosan 1,9 százalékkal nőttek az múlt év utolsó három hónapjához képest. Ez fordulatot jelent, mivel múlt év második, harmadik és negyedik negyedévében csökkenés történt negyedéves összevetésben. Az alig 2 százalékos drágulás mérsékeltnek mondható, a legfrissebb adatok szerint 2023 első három hónapjában 9 százalékkal voltak magasabban a lakásárak, mint egy évvel korábban. Az éves szintre vetített 9 százalékos lakásdrágulás már sokkal mérsékeltebb tempót mutat a korábbi évek 15-25 százalékos üteméhez képest.

Részletes árkörkép Magyarországról

Az ingatlan.com elemzése szerint a fővárosban július végén 942 ezer forint volt az eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára, ez a januári szinthez képest 1 százalékos emelkedést takar. A vármegyeszékhelyeken ugyancsak 1 százalékkal 595 ezer forintra nőtt az átlagár, Pest megyében 690 ezer forinton stagnált. A kisebb Budapesten kívüli településeken pedig 4 százalékkal 388 ezer forintra nőtt. Balogh László szerint összességében lényegében stagnáltak az árak minden településtípus esetében.

A vármegyeszékhelyek piacait nézve komoly különbségek láthatóak. Egerben például 8 százalékkal 564 ezer forintra, Salgótarjánban 5 százalékkal 263 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár az év elejéhez képest. Nyíregyházán, Kecskeméten és Zalaegerszegen egyaránt 4 százalékkal emelkedtek a kínálati árak, így július végén 500-583 ezer forintnál jártak. Ezzel szemben Szombathelyen és Győrben 2-2 százalékkal 553 ezer és 743 ezer forintra süllyedtek az átlagos négyzetméterárak, Miskolcon pedig 3 százalékkal 406 ezer forintra.

Mit tartogat a jövő?

A legfrissebb adatok szerint továbbra is mérsékelt forgalmat tükröző új egyensúlyi helyzetben van a lakáspiac. A jelentős kínálathoz egyelőre nem társul megfelelő kereslet. “Ebben némi változást hozhat az előttünk álló félév a lakástámogatások változása miatt. Több ezer család dönthet úgy még idén, hogy előrehozza lakásvásárlását annak érdekében, hogy kihasználják a nagyobb városokban elérhető CSOK-ot és az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.