Ennyivel olcsóbb Budapestnél a falusi csokos agglomeráció

Új helyzetet teremt a kertes házak piacán a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a költözést, annak a fővárosi házak helyett jó alternatívák lehetnek a vonzáskörzetben lévő hasonló ingatlanok, hiszen nagyon jelentős az árkülönbség. A csok megszűnése miatt azonban érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról. Ugyanakkor a falusi csokos Pest vármegyei preferált települések a növekvő támogatási összeg miatt jövőre kaphatnak még nagyobb figyelmet – derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu friss elemzéséből.

Jövőre népszerűek lehetnek az 5000 fő alatti Pest vármegyei települések

„A lakástámogatási rendszer átalakítása a gyermekes családoknál népszerű kertes házak piacán is változást hoz. Az úgynevezett nagyvárosi csok év végi megszüntetése miatt decemberig várhatóan élénkülés lesz a városok lakás- és családi ház-piacán.  Egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetőek a jövőben a nagyobb településeken, ezért, akik jogosultak a mostani csokra, azoknak tanácsos mielőbb lépniük.

Ugyanakkor a falusi csok megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe az arra jogosultak. Így a használt falusi csokos ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lesz jövőre. Ez pedig az érintett településeken pörgetheti fel a forgalmat 2024-től” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Mennyiért kapunk kertes házat Budapesten és Pest vármegyében?

A lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, ám az eltérések óriásiak.  Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten a júniusban eladásra váró, majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi házak átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában. Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal.

Emellett az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak. A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi csokos település van Pest vármegyében, amelyeken még alacsonyabbak az árak. A budapesti falusi csokos agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat. Igaz, itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők. 

money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek értelemszerűen a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak. A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható. Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete, hiszen júliustól szigorodtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok, és bár a lakáshitelek kamatai lassú csökkenést mutatnak, de továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliók bánhatják, ha rosszul választunk a konstrukciók közül.