Épülhet Angyalföldön a rozsdaövezeti városnegyed

Az egykori angyalföldi ipartelep helyén felépülő Láng-negyed legmagasabb épületei is megkapták az építési engedélyt. A fővárosi kormányhivatal hirdetménye szerint a Vizafogó utca és az Esztergomi út sarkára tervezett, négy toronyból álló lakóépületben három szint lesz a föld alatt, ahol mélygarázsokat alakítanak ki, míg a föld felett 19 szintet húznak fel, amelynek legmagasabb pontja meghaladja majd a 63 métert. Így is csak fele olyan magas lesz, mint a 28 emeletes, 120 méteres Mol-torony, írja a Népszava.

A kormány – a projektet kiemelt beruházássá nyilvánító – rendeletében „sajátos beépítési szabályokat” határozott meg a Láng-negyedre. A befektetőknek lehetőséget adtak arra, hogy az épületek magassága elérje a 65 métert, zöldfelületből elég 25 százalék, a lakások pedig 50 négyzetméternél kisebbek is lehetnek. A Váci út és a Vizafogó utca találkozásánál négy különálló toronyból álló 60 méteres irodaház épül. Az első három új lakóépület októberben kapott zöld utat, a Váci út melletti új irodaházak december elején. Így már csak a műemléki védettséget élvező csarnok köré épülő, 250 szobás szálloda és konferencia-helyszín létesítéséhez szükséges engedélyek beszerzése maradt hátra.

Az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője a volt Láng Gépgyár területére egy egyedi mikroklímájú, környezettudatos városnegyedet tervezett az önkormányzattal egyetértésben, olyan hiánypótló vegyes funkciókkal, amelyek új színt hoznak a 13. kerület lakóinak, és a város életébe. Az elhanyagolt városi ipari területek fejlesztésére elindított kormányzati rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítson ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával. A program a főváros „szétterülésének” megállítására is törekszik, azaz elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeket éleszt újjá a Budapest központjához közeli helyszínek rehabilitálásával.

A Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után, elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a 13. kerületi Önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg. A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki. A munkaközi tervek alapján várhatóan bruttó 136 000 m2-en lakóépületek, bruttó 133 000 m2-en irodaházak épülnek fel, továbbá bruttó 16 000 m2-en egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt, valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

Kép forrása: Paulinyi & Partners