Erőteljesen növekszik a lakáshitelek piaca

Az élénkülő lakáspiaci helyzet támogatja az MBH és a Fundamenta sikeres együttműködését, idén az első két hónapban a jelzálogpiacon fokozatosan nőtt a kereslet – mondta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese szerdai sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A magyar háztartások növekvő megtakarításai – amelyek tavaly elérték a GDP 69 százalékát – jó alapot adhatnak az otthonteremtéshez, és a konszolidálódó kamatkörnyezet is támogatja a lakáspiac élénkülését. Az év első 8 hetében országosan 136 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitelcélú szerződést, ami kétszerese az egy évvel korábbinak.

A lakáspiaci új szerződéses volumen 2024 végéig meghaladhatja a 900 milliárd forintot, amelyből nagyjából 30 százalékot tesz ki a kamattámogatott lakáshitelek részesedése. Idén 20-30 ezerrel több ingatlan adásvétel valósulhat meg, így 110-130 ezer adásvétellel számolnak. Már az első negyedévben 10 ezerrel, 50 százalékkal több tranzakció valósult meg a piacon – ismertette.

Kitért arra, hogy az elmúlt két évben elhalasztott ingatlanvásárlások is megjelenhetnek 2024-ben, ahogy az otthonfelújítási program júniusi újraindulása is erősítheti a kínálatot, amelynek keretében a kormányzati várakozások alapján legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi ház újulhat meg. Jelentős segítséget nyújthatnak az otthonteremtéshez a támogatások is: a csok, a falusi csok, az illetékmentesség vagy a csökkentett közjegyzői díj – sorolta.

A lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelten fontos, mivel a hazai lakásállomány 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és kevesebb mint 5 százaléka az otthonoknak sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe – mutatott rá.

Morafcsik László, a Fundamenta vezérigazgató-helyettese elmondta: a Fundamenta a magyarországi otthonteremtés meghatározó szereplője lett, működésének 27 éve alatt mintegy 3 millió megkötött lakás-előtakarékossági és ehhez kapcsolódó hitelszerződést kötött. A Fundamenta független pénzügyi közvetítői státusza az MBH Bank többségi tulajdonába kerüléssel megmarad, önálló entitásként, az MBH Bank konszolidált leányvállalataként működik tovább.

Fotó: Getty Images