Ezek a legolcsóbb partmenti települések a nyaralópiacon

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe és a drágulás is megállt, sőt, csekély mértékben lejjebb mentek az árak – derül ki az ingatlan.com idei első hosszabb hőhullám apropóján készített elemzéséből. A több mint 15 ezer eladó ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat és melyik településen a legnagyobb a választék.

“A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Melyek a legdrágább, legolcsóbb balatoni települések? Hol a legnagyobb a kínálat?

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant. A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz.

A legtöbb eladó ingatlan déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend. “Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést az árplafon közelében szeretnének megválni az ingaltanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni” – tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagára 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Majd Balatonakali jön a sorban 149 milliós összeggel, illetve Zamárdi, valamint Balatonszemes 125 és 121 millióval. Ezzel szemben a legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára. Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a balatoni ingatlanárak már a budapesti árszintet is lekörözik.

Hogyan néz ki az ingatlanpiac a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén?

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében 30 százalékkal, utóbbinál 20 százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális 1, illetve 3 százalékos csökkenést jelentenek, gyakorlatilag itt inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára 80 millió forint, utóbbin viszont 58 millió forint.

A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni. Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat 50 százalékos bővülése mellett az átlagos négyeztméterárak 2 százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek. A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol 9,5 és 20 milliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Getty Images