Ezek az ország legdrágább és legolcsóbb utcái és települései

Az elemzésből kiderül, hogy a legolcsóbb és legdrágább lokációk ingatlanárai között több mint nyolcvanszoros volt a különbség, ami a jelenlegi kínálati piacon még tovább nőtt. Egy négyzetméterre vetítve idén decemberben több mint százhúszszor annyit kértek az ingatlan.com-on hirdető tulajdonosok és ingatlanközvetítők a legdrágább utcában található lakásokért, mint a legolcsóbb utca házaiért.

Első hely, több mint 1,6 millió forintért

Csakúgy, mint egy évvel korábban most is új bajnoka van az árversenynek: a Vörösmarty tér Budapest, egyben az ország legdrágább része, az itt lévő lakásokért 1,619 milliós négyzetméterárat fizettek a vevők. 2018-ban egyébként a Dorottya utca volt az első 1,596 milliós árral.

A Budai Várban található Úri utca szerezte meg a második helyet, a harmadik pedig a II. kerületben lévő Eszter utca, előbbi majdnem 1,5 milliós, utóbbi közel 1,4 milliós négyzetméterárral zárta a múlt évet. A fővárosi és országos tízes toplistán az V. kerület van fölényben. A Zrínyi utca, a Apáczai Csere János utca. az Aulich utca, a Garibaldi utca, a Stollár Béla utca lakásaiért 1,184-1,354 millió forintot kellett adni a lakások négyzetméteréért.

Pest megyében Budaörs a favorit: a település Árok utcája mellett a Puskás Tivadar utca és a Domb utca szerepel az első háromban, négyzetméterenként 862 ezer-819 ezer forintos árcímkével. Budapest agglomerációjában még Dunakeszi, Pomáz, Budakalász és Diósd különböző utcái kaptak helyet a legdrágábbak mezőnyében.

Magyarország legdrágább utcái és legolcsóbb települései a 2019-es adásvételek alapján

 

Település

utca

átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)

 

Megye

Település

átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)

1.

V. kerület (Bp)

Vörösmarty tér

1 619

1.

Hajdú-Bihar

Bihartorda

20

2.

I. kerület (Bp)

Úri utca

1 492

2.

Hajdú-Bihar

Mezősas

20

3.

II. kerület (Bp)

Eszter utca

1 357

3.

Baranya

Szemely

21

4.

V. kerület (Bp)

Zrínyi utca

1 354

4.

Fejér

Igar

21

5.

XII. kerület (Bp)

Dolgos utca

1 265

5.

Heves

Tarnazsadány

21

forrás: KSH, ingatlan.com

Végletek

Az ország többi részét együtt nézve kiderül, hogy tavaly a Balaton környéke számít a legdrágább területnek. Balatonakarattyán 861 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ezzel az első helyen áll a település, majd Tihany következik 834 ezer forinttal. A harmadik a siófoki Beszédes József sétány, itt 827 ezer forintért kelt el az ingatlanok négyzetmétere. A vidéki top tízben Zamárdi, Balatonlelle és Balatonfüred is helyet kapott.

Az országos lista másik végén Szemely, Igar, Tarnazsadány, Bihartorda és Mezősas szerepel. Ezeken a településeken 20-21 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakóingatlant vásárolni a múlt évben.

Több mint 120-szoros különbség a jelenlegi kínálatban

Az ingatlan.com 180 ezer eladó ingatlanhirdetés alapján azt is rangsorolta, hogy december első felében melyek voltak a legdrágább és legolcsóbb utcák. Az élen a tavalyi dobogós I. kerületi Úri utca áll, itt négyzetméterenként 2,3 millió forintot kérnek az eladó lakásokért. Az ezüstérmes az V. kerületi Széchenyi utca lett 1,9 millió forintos kínálati négyzetméterárral. A harmadik helyen szintén a Budai Várban található Tárnok utca végzett 1,7 millió forintos négyzetméterárral. (A legdrágább utca kínálata itt látható.)

Az összeállításból kiderül továbbá, hogy Magyarország legolcsóbb közterülete a Borsod megyei Karosban van, ahol a Petőfi Sándor utcai ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan csak 19 ezer forintot kérnek. A legkedvezőbb árú utcák további dobogósai holtversenyben végeztek 25 ezer forintos kínálati négyzetméterárral. Ezeket a Békés megyei Eleken, a Borsod megyei Sárospatakon és a Somogy megyei Vízváron kell keresni. (A legolcsóbb utca ingatlankínálatát ezen a linken lehet megtekinteni.)

Magyarország legdrágább és legolcsóbb utcái az ingatlan.com kínálatában (2020. december)

 

Település

utca

átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)

 

Település (Megye)

utca

átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)

1.

I. kerület (Bp)

Úri utca

2 291

1.

Karos (BAZ)

Petőfi Sándor utca

19

2.

V. kerület (Bp)

Széchenyi utca

1 889

2.

Elek (Békés)

Arany János utca

25

3.

I. kerület (Bp)

Tárnok utca

1 714

3.

Sárospatak (BAZ)

Kölcsey Ferenc utca

25

4.

V. kerület (Bp)

Belgrád rakpart

1 693

4.

Vízvár (Somogy)

Szent István utca

25

5.

II. kerület (Bp)

Bem rakpart

1 669

5.

Harta (Bács-Kiskun)

Arany János utca

27

forrás: ingatlan.com

Fotó: pixabay.com