Ezt látja az ingatlanbefektető a magyar piacon

A térségben alacsonyabb a munkanélküliség, mint a nyugat-európai államok átlagában, a gazdasági növekedés ellenben várhatóan magasabban alakul. A lakosság eladósodottsági mutatói is kedvezőbbek, ráadásul magasabb az EU által, valamint a közvetlen külföldi befektetésekből (FDI) finanszírozott infrastrukturális beruházások volumene, olvasható a vg.hu cikkében.

A régióban 2003 óta jelen lévő  Revetas kockázatokat is lát: a néhány hete átadott Millennium Gardens irodaházak első ütemét finanszírozó társaság szerint  a kontinens-szerte emelkedő kamatkörnyezet egyértelműen negatívan hat a befektetői bizalomra és az ingatlanpiaci aktivitásra. 

Eric Assimakopoulos alapító partner szerint a makrogazdasági környezet változása ellenére érdemes pozitívan tekinteni a következő évekre, várakozásuk alapján a régió országaiban az inflációs folyamatok jövőre normalizálódnak, a kamatlábak pedig csökkenőre fordulnak. A szakember úgy látja, a magasabb kamatkörnyezet egyelőre nem rontotta érdemben a bankrendszer likviditását, ugyanakkor egyértelműen megfigyelhető, hogy  a pénzintézetek szelektívebben hiteleznek, s ez igaz az eszközminőség, mind pedig a hitelfedezeti arányok (jelzáloghitel összege az ingatlan becsült értékéhez viszonyítva) tekintetében.

A Revetasnál úgy vélik, különösen a lengyel, a magyar, a cseh és a román irodaépületek kínálnak hosszú távon magas hozamú befektetési lehetőséget. A lakóépület szegmensben pedig Lengyelország lehet a nyerő, ahol az ingatlanpiaci elemzők szerint kétmilliós lakáshiány mutatkozik. Az organikus növekedés motorja várhatóan az lesz, hogy a 38 milliós népesség 60 százaléka lakik városi környezetben, míg az EU átlag ennél jóval magasabb, 72 százalék.