A Facebook menekül az irodapiacról. Vagy nagyobb a baj?

A legújabb, bár még nem végleges hír szerint a Meta felmondja a manhattani Park Avenue South 225 irodaházban a bérleti szerződését, ahol közel 20 ezer négyzetméternyi teret fog visszaadni. Azonban nem kell temetni a helyi irodapiacot, hiszen az optimalizáció még nem a vég, hanem valami újnak a kezdete. Korábban a Meta már kihátrált egy manhattani irodabővítésből, és a Hudson Yards projektben is visszalépett egy fejlesztésről.

Eufemisztikusan úgy kommentálták a Meta háza táján a szóban forfó híreket, hogy a hosszú távú stratégiai prioritásaikhoz igazítják az ingatlanüzemeltetési folyamataikat. Ezt lehet így is, meg úgyis értelmezni. Egyik értelmezés szerint ez csupán annyit tesz, hogy az elmúlt évtizedben a nagy techóriásokra jellemző ingatlanpiaci expanziót mérséklik egy csöppet, és átértékelik a várakozásaikat az elkövetkezendő évekre. Ez az infláció, a munkaerőpiaci adatok és egyéb globális gazdasági tényezők miatt amúgy is logikus lépés.

Másik értelmezés, vagy éppen konzekvencia levonása pedig azt jelenti, hogy kisebb helyen csaknem ugyanannyi munkatárs fog dolgozni, vagyis a nagy hodályok ideje lejár, már nem a végtelennek tűnő open office-ban látják a jövőt. Erősödik a multifunkcionális használat, a megosztott munkaállomások hangsúlyosabb szerepet kapnak, vagyis nagyobb lesz a vetésforgó, pörgősebben használják majd a tereket. Hibrid modell, home office, közösségi terek, ahogy azt lassan már megszokhatjuk.

Amúgy is a világjárvány előtt a statisztikák szerint a Meta irodái általában 75 százalék körüli kihasználtsággal üzemeltek. Nyilván az új ingatlanhasználati stratégiában azok lesznek az elsődleges célpontok, amelyek bérlemények vagy előkészítés alatt álltak. Észak-Amerikában a Meta legalább 50 városban rendelkezik irodákkal, vagyis azért van honnan visszavenni.

A metaverzum egyelőre csak visszi a pénzt

Sokakban felmerült, hogy vajon az új ingatlanstratégia csupán a piacról szól, vagy magáról a cégről is. Mindenesetre a Meta más nagy technológiai cégekhez, például a Google-hoz hasonlóan, a munkaerő-felvételt is leállította, vagyis minden szinten készülnek a rosszabb időkre. Továbbá a cég a második negyedévben 2,81 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el az egyik üzletágában, miközben a metaverzumot tovább építik még akkor is, ha az 5 éven belül csak veszteséget termel és irgalmatlan nagy pénzeket visz el.

A Facebook aktív napi felhasználóinak száma 2021 negyedik negyedévében a cég történetében először csökkent. De mindössze 500 000-1 millió felhasználót veszített, és még mindig körülbelül 1,93 milliárd napi aktív felhasználója van, ami a 8 milliárdos globális népességet tekintve óriási. A stagnáló felhasználók száma azonban azt jelenti, hogy a közösségi média óriáscég népszerűsége elérte a csúcsot. A fiatalabb generációkat jobban érdekli a TikTok, és többen aggódnak a platform adatvédelmi és nyomon követési irányelvei miatt is.

Összességében tehát egyrészt a Meta saját veszteségeit próbálja meg az irodaterületek csökkentésével is kompenzálni, másrészt az elmúlt évtized aranykorában az amerikai fejlesztők sorra építették az irodakomplexumokat a nagyvonalú szövetségi adókedvezmények, az alacsony kamatlábak és az induló vállalkozások megnövekedett kereslete miatt. Túlfűtőtt lett a piac, sok a kihasználatlan terület, így mindenképp időszerű az irodapiaci korrekció.

Fotó: pixabay.com – illusztráció